Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felelősség

2015.04.23

Felelősség

 

Egyre népszerűbbé vált Hála Istennek értelmes témákban emberek kihívása. Az egyik népszerű közösségi oldalon számos megosztás született, amikor egy férfi levette cipőjét és egy szegény embernek ajándékozta. Valóban nemes, szép gesztus, de amit az ember pénzzel meg tud venni, úgy gondolom az nem olyan, mintha szívvel a saját két kezével csinálja. Nem kellett sokáig várnom, a sors úgy hozta, hogy egy kedves fiatal idegen balesetet szenvedett és a segítségére siettem. Nem magamat akarom fényezni milyen fasza gyerek vagyok, félreértés ne essék, sokkal inkább a tanulságot szeretném leírni és az érzéseimet megosztani.

 

Elég önző embernek tartom magam és finnyásnak, aki ismer az tudja felvállalom, van sok rossz tulajdonságom, hibám, de a szívem a helyén van! Azt hittem képtelen lennék egy másik ember vérző vagy gennyes sebéhez hozzányúlni, de ebben a helyzetben nem tehettem mást. A saját korlátaimon kellett átlépni egy jó és nemes cél érdekében.

 

A „ Pee mai Laot” ( Lao Új Évet) ünnepelték a helybéliek, amikor az apartmanunkban élő egyik focista elment edzeni és nem sokkal később jött a hír egy részeg sofőr hátulról elgázolta. Szerintem mindannyiunk szíve összeszorult, nem csak azért mert, mert egy ismeretlen ismerősről volt szó, kb két szót, ha váltottam vele …( abból is az egyik a szia volt), hanem mi is azon az útszakaszon jártunk keltünk, velünk is megtörténhetett volna vagy akár Kazuval is. Ráadásul az ő posztján játszott, ő is csatár. Egy súlyos sérülés akár egy játékos karrierjét is ketté törheti.

 

A rövidke egészségügyi ellátás után aznap haza is engedték. Kazu átment megnézni, mert aggódott és sajnálta. A Lao Kórházi ellátás az kb. annyi volt, hogy kapott egy tetanuszt, alkohollal leöntötték a sebét, begipszelték a lábát, mert eltört és hello mehetsz Isten hírével. A rendőri intézkedésig el sem jutottak, itt az nem trendi. Zéró Felelősség!

 

Másnap reggel átmentem én is meglátogatni, olyan látvány fogadott, hogy nem sok kellett, hogy össze ne hányjam magam. A genny olyan szinten folyt a hátán lévő tenyér nagyságú sebből, hogy azonnali beavatkozásra volt szükség.  Seb borította a lábát, kezét, ütődés, zúzódás, horzsolás mindenhol.  Bár alkohollal leöntötték a sebet, de nem jól tisztították ki és a seb tele volt kicsi textil darabokkal, ami az ütődéstől és eséstől belepréselődött a lábába. Komolyan mondom annyira elkeserítő volt. Az volt az első gondolatom, ha nem lesz kitisztítva normálisan, elfertőződik és bele is halhat vagy még a lábába is kerülhet és még csak huszonéves.  Ezt nem engedhetem. Először éreztem ilyen komoly felelősséget egy idegen iránt. 

 

Hazamentem kamillát forraltam, visszamentem és lemostam a gennyet. Kiszedtem a textil foszlányokat és a lehetőségeinkhez képest lekezeltem a nálam lévő Bephanthen plusszal. Ezt 4 napig napi háromszor megismételtem a végén már sebhintőport használtam, mert láttam szépen hámosodik, egyre jobban tisztul a seb.

 

A kishúgom közben besegített, nem hiába a SOTE az SOTE! Kiváló szakember lesz az én kis drágaságom! Lecsekkolta a gyógyszereket, megállapította széles spektrumú antibiotikumot kap elég napi kétszer egy adag és a többi gyógyszer is megfelelő, amit adtak neki. Csak a sebet tisztítsam, nehogy szepszist kapjon. Persze eddig is tisztában voltam a helyzet komolyságával, de azért most fokozottan éreztem a helyzet súlyát és azt, hogy egy ember élete van a kezemben.

 

Volt még nálam Calcium Sandoz, adtam napi egyet, mert csonttörésre szuper és megkértem vásároljon a lakótársa, mert sajnos az allergiám miatt nem maradhatok nélküle. Hála Istennek a szobatársa nagyon gondoskodó és amellett, hogy megvásárolta a szükséges dolgot szépen rendben tartotta a lakást, főzött, szóval maximális tisztelet, mert heteroszexuális férfit így gondoskodni másik férfiról én még életemben nem láttam. Persze mindketten Libériaiak és nem csak csapattársak de barátok is, de akkor is tiszteletreméltó. Lehetne példát venni róla. Gondolom ez náluk oda vissza működik, kölcsönösen számíthatnak egymásra.

 

Most a sebe szépen gyógyul, idő közben össze is barátkoztunk. A legtöbb helyen már teljesen begyógyult, egyedül a hátán, ahol igen mély volt a sérülés problémás még. Úgy láttam eléggé megszáradt a begyógyult sebnél a bőr, nem akartam, hogy kirepedjen és beszakadjon így 100%-os kókusz olajjal vékonyan bekentem. Érdekességként meg kell ,hogy említsem, hogy itt Laoszban háború idején a kókusznak a levét még infúzióként is bekötötték annyira hatásos és ha a Dengue láz valakit megtámad, akkor a kókusz a csodaszer!

 

Én személy szerint preferálom a természetes gyógymódot, de ha szükséges legyen kéznél megfelelő gyógyszer. A kis utazó táskámban, mindig van: Lázcsillapító, Fájdalomcsillapító, Calcium Sandoz, Bephanten plusz, Naominak lázcsillapító kúp, Augmentin gyerek és felnőtt antibiotukum, sebhintőpor, kötszer. Ezen kívül kamilla teagaz, csalán és hárs. Mentát és gyömbért itt is lehet kapni frisset. Úgy gondolom, ha valaki ennyi gyógyszerrel indul útnak el tudja látni magát, ha baj adódik, mert itt jobb nem kórházba menni, maximum át Thaiföldre ha nagyobb baj van.

 

Jerome elmesélte egy ágy volt és a tisztaság kritikán aluli volt. Az ő hazájában van egy speciális növény, amit a törött csontra tesznek gondolom dunszt kötésben és az pár hét alatt rendbe hozza a lábat. Hallottam már olyan Afrikai esetről amikor nyílt sebet hangyának a szájával kapcsoztak össze. Hihetetlen milyen okos az ember ösztönösen tudja mi az, amit a természet vagy Isten számára teremtett. Szeretnék minél több ilyen speciális növénnyel és gyógymóddal megismerkedni és szeretnék minél több embernek segíteni, mert nagyon jó érzés adni!

 

Egyrészt van egy sikerélmény, látom szépen gyógyult a seb, kevesebb a fájdalom, jobb a közérzete, és részem volt benne. Másrészt talán így én is jobb emberré váltam.

 

A mi civilizált világunkban olyan kevés dolgot adunk magunkból kevés szeretetet, törődést egy idegennek meg végképp semmit. Tele vagyunk gyűlölettel, előítélettel, kritikával. Nem szívvel, kedvességgel közelítünk a másik felé, hanem előítélettel azért mert más.

 

Ő fekete bőrű, de soha egy percig meg sem fordult a fejemben, hogy ő más. Nálam nincs bőrszín, vallás vagy más egyéb miatti diszkrimináció, mert az egy óriási butaság, amit a félelem szül. Ha kicsit is nyitottabbak és elfogadóbbak, befogadóbbak lennénk, nagyon sokat lehetne tanulni egymás kultúrájából. Csodálatos a világ és csodálatos, hogy ilyen színes a paletta.

 

 

 

 

( 15 évvel ezelőtt és ma ) hahaaa  smileysmileycheekysmileysmiley

 

Amit még megtanultam: Egy ilyen távoli szegény helyen az ember nagyon kiszolgáltatott és egymásra vannak utalva! Ezért fontos, ha bárki bajba kerül, ne habozz Te is segíts, mert lehet egy szép nap egy kedves mosolygós arcú ismeretlen idegen menti meg az életed!  

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

magyarország

erdősné harkaierzsébet, 2015.04.27 22:39

nagyon szép volt,hogy annyi empátiával gyógyítottadazt a fiatal focistát.