Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Köpködés 2. rész

2016.07.25

A Szerencse hírnöke:

 

dzt.jpgAz ókori rómaiak szerint „ Jó szerencsét jelentett” náluk, ha a dolguk végeztével beleköptek a vizeletükbe. Ha veszélyes útra indultak, ellen varázslatként indulás előtt a jobb cipőjükbe sercintettek egyet. Az afrikaiak, amikor útra kelnek, ugyancsak köpéssel biztosítják szerencséjüket. A szomáliaiak úgy kívánnak jó szerencsét, hogy egyszerűen leköpik egymást. Dél-Afrikában az a hiedelem, hogy egy hónapon át szerencsében lesz az embernek része, ha teliholdnál a kezeibe köp, és a nyálat szétdörzsöli az arcán.

 

richard-francis-burton-by-lock---whitfield--1876.pngSir Richard Burton (1821-1890) a híres angol felfedező, író, orientalista, néprajzkutató írja, hogy kelet-afrikai utazása során, amikor meggyógyították egy beduin tevéjét, az illető fél óráig hálálkodott érte, majd ezt követően - a jó szerencse érdekében - a társaság minden tagját leköpte.

 

kagayabrassing-l-.jpg

 

 

Rítusok:

 

Gyermekek névadási ceremóniáján vagy a különféle engesztelő rítusok során is előkerül a nyál , mint szakrális anyag. Simon Ockley (1678-1720) brit orientalista History of the Saracens (A szaracénok története) című könyvében írja, hogy szeretete jeleként unokája születésekor Mohamed - mielőtt még a Hasszán nevet adta volna neki - a gyermek szájába köpött.

 

Démonok ellenszere:

 

 Egy régi kínai hiedelem szerint ha démonokat meg akarjuk őket bénítani, vagy átváltozásra képtelenné tenni, csak jól le kell köpködni őket.

 

811e78ec14949c102fe8b0b7f7cf242e.jpg

 

 

Az indián törzsek fontosnak tartották az ellenséget megölő harcos megtisztítását. Az arizonai pima indiánok között a megtisztulási szertartás egyik jellemzője volt, hogy a törzs varázslója szájából nyálat tettek át a harcos szájába. A Columbia folyó mentén élő indiánok ritkán köptek a földre, ha véletlenül mégis elfeledkeztek magukról, gondosan eltakarították a köpések nyomait, nehogy az ellenségeik megtalálják, és sérülést okozhassanak nekik. Amikor sok nyál gyűlt össze a szájukban, általában a magukkal hordott takaróra köptek. A cseroki indiánok mélységesen hittek a köpés sokféle erejében.

 

hc.jpg

 

 

Hitük szerint, ha egy férfi meg tudta szerezni az ellensége köpését, képes volt uralkodni fölötte, varázslatot küldhetett rá, vagy titokban akár meg is ölhette. Ezért, ha a sámán vagy a varázsló valakit halálra szánt, elrejtőzött az ösvény közelében, melyen az áldozat járni szokott. Amikor a kiszemelt ember feltűnt, megvárta, míg elmegy, majd titokban követte őt, míg az a földre nem köpött. Miután a sámán a helyszínre ért, egy bot végével felszedett egy keveset az áldozat nyálától nedves földből, s a nyál birtoklásával teljesen hatalmába kerítette az illetőt. A doktorok szerint számos betegségnek az volt az oka, hogy valamilyen ismeretlen ellensége az embernek ily módon megváltoztatta a páciens nyálát, s a varázslat révén valamilyen állat fogant meg, vagy mag csírázott ki a beteg ember testében.

 

hjo.jpg

 

Gyógyító hatás:

Elterjedt hiedelem volt, hogy a királyok nyála kúrálja a betegségeket. Az ősi angolszászoknál a köpés fontos alapanyaga volt a "szent gyógyírnak". A galíciai szerint, ha egy gyerek görcsösen rángatózik, az egyik ujját meg kell szúrni egy tűvel, majd a vér letörlése után, háromszor rá kell köpni a megszúrt ujjra, és végül az anyjának a saját véréből néhány cseppet kell a gyerek szájába tenni. A rontás megszüntetésére, háromszor ráköpnek ujjaik végére, majd a leköpött kézzel hirtelen a levegőbe csapnak.

 

skorpio.jpg

 

 

Méreg:A japánok régen azt gondolták, hogy az emberi nyál halálos méreg a százlábúak számára. Hasonló állásponton volt Galénosz, az ünnepelt görög orvos és író (sz. i.e. 130 k) is, aki szerint az emberi köpés képes volt megölni a skorpiót. A régiek azt hitték, hogy az első reggeli köpet elpusztítja a sárkányokat. Sváb-földön pedig a halálra csiklandozott személy nyálát tekintették különösen mérgezőnek.

 

 

                                    um-bocado-do-cuspe-41886007.jpgA babonások szerint a köpés jót és rosszat egyaránt jelenthet, és az sem mindegy, hogy mikor, hol és hogyan kerítünk rá sort. Sohase köpjünk például a szájunk elé tartott ujjainkon keresztül, különben valamilyen baleset ér bennünket. Az is balszerencsés, ha kiköpünk az ablakon, és azt mondják, szájfájásra számíthatunk, ha véletlenül egy kövön landol a nyálunk. Ha viszont az ellenségünkkel találkozva átköpünk a bal vállunk felett, a nyál megvéd bennünket attól, hogy bármiféle sérülést okozzon nekünk.

 

simpsons-homer-nyal-animated.gif

 

Ha történetesen leköpjük magunkat, híreket fogunk hallani; Ohio államban (Amerikai Egyesült Államok) és Guyanában (korábban Brit-Guyana) viszont ez annak a jele, hogy valaki hazugságot terjeszt rólunk. Rossz szag érzése esetén köpjünk egyet, mert különben ki fog hullani a hajunk. Ha viszont azért van büdös, mert előzőleg egy görénnyel találkoztunk, tartsuk vissza a nyálunkat, mert megőszül a hajunk - mondják az aztékok. Perzsiában a köpés pozitív jelentésű, azt mondják, ilyenkor a Sátán egy csomó gyermekét elveszíti. Bár a bételrágás miatt a köpködés Indiában igencsak elterjedt, igazán szerencsét hozónak a hinduk csak a Gangeszbe köpést tekintik.

 

 

n-lbh.jpg

 

Manapság:

 

A Kínába, Dél-Kelet Ázsiába látogató külföldi manapság is gyakorta találkozhat a köpködéssel. Ezt részben  egészségi okok magyarázzák, ugyanis a sivatag felől érkező száraz levegő nagy mennyiségű port tartalmaz, amely felettébb ingerli a nyálkahártyát. A köpőcsészék a mai napig a legtöbb háztartás állandó eszközei.

 

65225224_p.jpg

 


Köpőcsészék:

 

A Déltengeri-szigetek (Óceánia) lakói körében az a hiedelem járja, hogy a betegségek kórokozói hatással lehetnek a nyáltermelésre. Ezért a betegségeikből meggyógyított főnökeiket mindenhová köpőcsésze-hordók kísérik, akik összegyűjtik és eltemetik a veszélyes produktumot.

 

 

gfh.jpg

 

Fociban :

 

A cserejátékos ezzel „a területét jelöli meg” területét. Így szabadulnak meg a frusztrációtól, ha valamit elrontottak. Egyesek szerint Nő a nyáltermelés, ha 90 percen keresztül rohangálni kell a pályán – ez azonban orvosilag nem igazán tartható. Épp ellenkezőleg: a focisták vérében felgyülemlő adrenalin csökkenti a nyálképződést. Minél több energiát adunk ki magunkból, annál több levegőre van szükségünk. Ezért a focisták relatív gyorsan átváltanak a szájon át való légzésre. Egy idő után azonban kiszárad a szájuk, a nyáluk egyre szárazabbá válik, és a nyák kellemetlenül hozzátapad a nyelvükhöz vagy a szájpadlásukhoz. Így persze nehezebb koncentrálni a gólszerzésre, ezért igyekeznek a váladéktól megszabadulni. ( forrás: blikk)

 

 

babonak-e1407927963229.jpg

 

 

Hazánk:

 

Ha már Lúd legyen kövér, Magyarország sem kivétel ha már babonákról és köpködésről beszélünk! Gondoljunk csak arra „ Ha Fekete macskát látunk az szerencsétlenséget jelent, de ha hátrafelé lépünk hármat és köpünk hármat a vállunk fölött, az semlegesíti a szerencsétlenséget!" Vagy a régi bábák megköpködték az újszülöttet a szemmel verés a rontás ellen, van még sok hasonló babonánk a folklórban. Anyanyelvünk is használja a Köpködést, mint negatív töltésű szóösszetételt pl : " beleköp a levesébe" vagy beköp valakit.  Az Aranyesőről meg ne is beszéljünk, amit a fiatal házasok megköpködése jelentett, hogy a frigyet megóvják a rossz szellemektől... ( Bár csöndben megjegyzem a víz ver ki ha ezt a szóösszetételt meghallom! Egy kalandos olaszországi osztálykirándulás jut eszembe, ahol egy életre sikerült megutáltatni mulatós zenét, mert erre a dalra feküdtem és erre keltem Kultúrsokk a javából)...

 

 

Na de vissza a " Köpködős témánkhoz" - Ahány ház annyi szokás. - Nem éppen gusztusos és finomkodó, egyik másik magyarázat, ami a köpködés eredetét, szokását magyarázza, mindenesetre, ha sikerült végigolvasnod enyhe rosszullét nélkül, akkor nem maradt más, mint egy hangzatos zárás :  A Viszont Hányásra! wink ( Mert, hogy ez lesz a következő cikkem címe)

 

(Forrás: Rosta Erzsébet, blikk.hu )

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.