Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tripla Szűrő

2016.12.29
Az ókori Görögországban Szókratészt nagy becsben tartották tudása miatt. Egy nap egy ismerősével futott össze az utcán, aki azt mondta: Szókratész, akarod tudni, hogy mit hallottam a legjobb barátodról? Várj egy pillanatot! – válaszolt Szókratész. Mielőtt bármit mondanál, szeretném, ha megfelelnél három kérdésre. Ezt hívják a tripla szűrőnek.
 
ancient-greek-philosopher-platon-24185292.jpg
 
Az első szűrő az Igazság. Teljesen megbizonyosodtál arról, hogy amit mondani akarsz igaz? Nem. – Válaszolta az ember. – Éppenséggel csak hallottam róla, és …Rendben, szóval nem igazán vagy biztos benne, hogy igaz-e vagy nem.
 
 
large.jpg
 

Most próbáljuk meg a második szűrőt, a Jóság szűrőjét: az, amit mondani akarsz a barátomról, valami jó dolog? Nem, épp ellenkezőleg…Szóval – folytatta Szókratész – valami rosszat akarsz mondani róla, de nem vagy benne biztos, hogy igaz.
 

10848_1115816471763632_1852059754721909340_n.jpg

Semmi baj, a harmadik szűrő még vissza van: a Hasznosság.
Amit mondani akarsz a barátomról, az hasznos lesz nekem? Nem igazán.
Nos – vonta le a következtetést Szókratész – ha mondani akarsz nekem valamit, ami nem igaz, nem jó és nem is hasznos, miért mondanád el egyáltalán?
 
si-.jpg

***

Ezért volt Szókratész egy nagyszerű filozófus és ezért tartották igen nagy becsben.
......Sokszor össze-vissza beszélünk és pletykálunk, amitől nem leszünk boldogabbak és elégedettebbek, de már megszoktuk. Ráadásul mi sem szeretjük, ha kibeszélnek minket a hátunk mögött. Mi lenne, ha pozitív irányban változtatnánk a beszédünkön is??
 
TISZTELJ,HOGY TISZTELHESSELEK!!!
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.