Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Burány Vera Textil - Divattervező Interjú 2. rész

2016.09.02

A divatszakma forradalom előtt áll? A magyar piacról mi a véleményed? Miben látod a prognosztizáló változást?

 

 

burany_veronika_20160616-070907_0.jpg

 

 

A magyar tervezőknél sajnos sokszor előfordul, hogy vacak anyagokat használnak. Az egyéni szabás nehéz kérdés, vannak tervezők akik vállalnak egyedi méretre szabást pl. a USE Unused, de ez általában plusz költségekkel és lassabb készüléssel jár, ami sok vásárlónak szokatlan egy olyan világban, ahol minden készen, gyorsan és olcsón kapható, de forradalomra visszatérve szerintem épp a küszöbén vagyunk! Nem tartható fenn ilyen formában a szakma. Sorra mondanak fel a nagy divatházak vezető tervezői, legtöbbször a túl nagy stresszre és a brutálisan gyors tervezésre hivatkozva. Vannak tervezők, akik tíz kollekciót terveznek egy év alatt, ez nagyon kimerítő a tervezőknek, és sokat ront a kollekciók értékén is. Én azt látom, hogy rövid időn belül le fog lassítani a tempón a divatipar, mert ezt a léleknélküliséget már a tervezők sem támogatják. Ha pedig lelassít, akkor ezzel párhuzamosan valószínűleg értékállóbb ruhadarabok készülnek majd.

 

 

burany_veronika_20160615-235545_0.jpg

 

 

Mit szólsz ahhoz, hogy a H&M évről évre egy neves divattervezőt meginvitál egy kollaboráció erejéig? Hasznos ez a prémium márkáknak?

 

Hogy mennyire hasznos, azt valószínűleg csak egy bennfentes gazdasági elemző tudná megmondani pontosan, de az, hogy a boltokba kerülés napján hatalmas tülekedés, hajnaltól sorban állás és pillanatok alatti elkapkodás történik gyakorlatilag minden ilyen kollaborációnál, azt jelzi, hogy elég nagy rá az igény.  Sok olyan rajongója van ezeknek a luxusmárkáknak, akik nem tudnák megfizetni a több ezer dolláros termékeket, a H&M-es kollekciókkal őket tudják kiszolgálni. Én személy szerint nem lelkesedem túlságosan ezekért, sosem voltam ennyire márka-orientált a saját öltözködésemben. Lehet, hogy ha nem kellene hajnali négytől sorban állni a termékekért, hanem lenne idő megnézni, kiválasztani, felpróbálni, dönteni, akkor máshogy állnék a dologhoz.

 

 

burany_veronika_20160615-235635_2.jpg

 

 

A negatív reklám is reklám, lehet pont ezt a tömeghisztériát lovagolja meg a Brand?

 

Igen, persze, reklám szinten szerintem nagyon jó. Arról nem is beszélve, hogy limitált a darabszám, így egy ilyen divatereklyét hazavinni felér egy hadizsákmánnyal.

 

 

A te öltözködésedben mit tartasz szem előtt?

 

Nekem az alapanyag az első! Nagyon fontos, hogy jó érzés legyen a viselete a bőrömnek, ezért a nagyon mű, poliészter ruhákat nem veszem meg. Sokszor veszek használt ruhát, mert szeretem, hogy így sokszor különleges darabokra találok. Szeretem a kisebb, izgalmasabb darabokat kínáló boltokat is, pl. szputnyik, retrock, judas.

 

 

burany_veronika_20160615-235638_0.jpg

 

Volt már olyan, hogy beleszerettél egy anyagba?

 

Persze, a használt ruhákat néha átalakítom, és van egy szekrényem tele anyagokkal, amiket nem tudtam otthagyni! Remélem most végre nyáron lesz időm alkotni is belőlük.

 

 

A diplomamunkádnál a kész ruhadaraboknál mi volt a koncepciód?

 

Az igazából a véletlen műve, a diploma feladatunk témája a népcsoportok voltak, és sorsolással kaptunk égtájat, országot, amin belül az emberi kultúra valamilyen elemét kellett felhasználnunk. Én így kaptam észak-európát kiindulópontnak. Elsősorban az életmód érdekelt, mint ahogy a babos szöveteknél is az volt a mozgatórugó. A diplomamunkámon belül specializálódtam a skandináv hajózásra, azon belül a lapp hajóépítést választottam. A lappok hajói nem szegecsekkel illesztettek, hanem inakkal, gyökerekkel összevarrták, fűzték őket, ezért én is hangsúlyos öltéseket, köteleket használtam, emellett a halászok öltözékéből is használtam fel elemeket. Fő színei a narancs- szürke és a hússzínek.

 

 

                                 burany_veronika_20160615-235546_1.jpg

 

 

 

A színes, rojtos Kollekció a tavalyi „ Gombold Újra” Versenyre  készült.

 

Ott sikerült valami eredményt elérni?

 

Három forduló volt, a másodikig jutottam. A Macskajaj című film inspirálta. Türkiz szín, rajta színes rojtok, sokkal vidámabb, élettelibb, izgalmasabb, már csak a téma miatt is, mint a klasszikus, letisztult skandináv vonal. A hideg meleg színekkel való játék mindig izgalmas kihívás.

 

 

burany_veronika_20160615-235609_0.jpg

 

 

Van kedvenc anyagod?

 

 

Hmm nem is tudom, szeretek újakkal kísérletezni. A nagyon finom, puha, vékony gyapjúszöveteket nagyon szeretem, szép fényük van és jó esésük.

 

A gyapjú nem szúr?

 

 

Nem feltétlenül, az a minőségétől és az elkészítési eljárástól függ. Jó dolog, ha tisztában vagyunk az anyag tulajdonságaival és, hogy miből mi hozható ki. Mindig fontos az alapanyag, már a tervezés elején elkezdek gondolkodni azon, hogy miből valósul majd meg. Van, amikor az anyag esése a fontos, van, hogy a lágysága vagy a merevsége, szóval ez mindig az adott témától függ.

 

 

burany_veronika_20160615-235547_2.jpg

 

 

Fiatal korod ellenére igen tudatos és céltudatos vagy! Honnan ez az érettség, komolyság?

 

A MOMÉN elég sokat tanítanak nekünk az alapanyagokról, meg a tervezési folyamatról, úgyhogy ez a magabiztosság, ennek köszönhető!

 

Mi a véleményed a hazánkban lévő divatot oktató intézményekről?

 

Azt hiszem a divat megközelítése egészen más a többi intézménynél. Gyakorlatiasabb, karrier-és üzlet központúbb. Ez egyfelől hasznos, másfelől viszont felszínes munkák születnek, kevés hangsúlyt fektetnek a mögöttes tartalomra, az egyedi designra, az innovatív szabásra. A Momén ezek sokkal fontosabb alapértékek. Nehéz összehasonlítani, főleg, hogy csak a Momét ismerem közelebbről. De aki ezzel szeretne foglalkozni, érdekli és tesz is érte, azt csak biztatni tudom, mert ez nem csak szakma, hanem elhivatottság, művészet, szerelem!

 

 

5fccbc8334aabedd96e5abf6bf208b28.jpg

 

 Mit lehet még rólad megtudni, ami publikus az olvasók számára?

 

24 éves vagyok, Budapesten élek. Vidám, kíváncsi természetű lány vagyok, aki szívesen kísérletezik és aki az álmainak él! Azon vagyok, hogy ne csak álmodjam az életem, de éljem is az álmom!

 

- Aki szeretne Veronikával kapcsolatba lépni, esetleg megrendeléseket leadni, vagy lát fantáziát a fiatal tehetségben, az alábbi email címen írhat neki:

veronika.burany@gmail.com

 

 

gretchen-roehrs-food-fashion-art-mixed-fruits.png

 

 

A kollekciója az alábbi linken tekinthető meg:

 

http://diploma.mome.hu/2016/ba/burany-veronika

https://www.behance.net/gallery/33221787/tradition-experimental

 

10698687_10203484660931294_2027519334221041201_n.jpg

 

Köszönöm szépen a tartalmas és érdekfeszítő beszélgetést, azt hiszem a divat iránt érdeklődők sok hasznos információval gazdagodhattak. További sok sikert kívánok! Reméljük hallunk még rólad a Divatvilágban! Egy biztos a divat örök és folyton változik, ahogy az alábbi kisfilm is bemutatja!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.