Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Soha nem ültem repülőn, nem tudom mi a teendő!? Csecsemővel,gyerekkel való utazás:

 ÉLETEM ELSŐ REPÜLŐ ÚTJA, MI A TEENDŐ:

ademsguide-seyahat.jpg

 

Ezt a rovatot azért csináltam, mert bizony sokan szégyellik bevallani, hogy soha életükben nem ültek repülőgépen és nem tudják, hogy mi mit jelent és mit kell csinálni!

 

Ezért úgy gondoltam pár hasznos információval ellátom őket,  hogy bátran merjenek nekivágni a nagyvilágnak! A lista elkészítésében egy kedves volt kollegám és barátnőm Szuhay Júlia volt segítségemre, melyet nekem állított évekkel ezelőtt össze! Ezt kicsit kibővítettem!

 

Fogadd szeretettel! 

 

letoltes--17-.jpg

 

 1. Miután megvásároltad on-line vagy személyesen a repülőjegyet kinyomtatod, de akár ha okos telefonod van a CHECK-IN-nél be is mutathatod, lényeg legyen nálad valami, amivel tudod igazolni a jegyvásárlás megtörtént. A Repülő indulása előtt 2 órával legyél ott, mert még le kell méretni, le kell adni a csomagjaidat át kell esned csomagellenőrzési vizsgálaton stb.

 ferihegy-430x260.jpg

 

 

 1. Megérkezel a Repülőtérre. Ki van írva az előtérben 2 nagy táblán az INDULÓ JÁRATOK NEVE, angolul: DEPARTURES, és az ÉRKEZŐ JÁRATOK neve, angolul: ARRIVALS.  

 

 

images--16-.jpg

 

 

images--15-.jpg

 

 1. A DEPARTURES vagyis az Induló járatok elektronikus tábláján szerepel a JÁRAT SZÁMA angolul: FLIGHT NUMBER pl 1677. Az hogy hová megy, pl: MUNICH  (München). Az INDULÁS IDŐPONTJA, angolul TIME, pl : 13.05 és a CHECK-IN PULT SZÁMA az a pult ahova a csomagjaidat kell vinni leméretni és leadni és ahol megkapod a beszálló kártyád, jegyed. Pl: 3-6.

 

 letoltes--1-.jpg

001004707_dscf8774.jpg.jpg_orig.jpg

 1. A CHECK- IN pult fölött van kis képernyő ami mutatja melyik járathoz tartozik! Odamész a te Check in pultodhoz, bemutatod a jegyed fénymásolatát vagy az okos telefonodon az elektronikus jegyed, foglalásod, majd leadod a csomagod, amit először megmérnek, mert a különböző légitársaságok szerint más és más a súly és méret határ, de erről utazás előtt a társaság honlapján tájékozódj vagy telefonon kérdezz rá ne ott kelljen kidobálni a cuccaidat vagy fizetned rá, mert vihetsz plusz súlyt de annak ára van! Ha minden ok a kezedbe adják a jegyed és már mehetsz is tovább a SECURITY GATE-hez, ellenőrző kapuhoz. A Check –In pultnál mondják merre kell menni vagy ha mégsem megkérdezed!

 2.  

  174358_855102408_big.jpg

 

 

A BŐRÖND:

 

Amit leadsz, a nagy bőrönd  az a légitársaságtól függően, 20-23 kg/ fő súlykorlát szokott lenni! Turkish Airlines-nál 30 kg.

 

Kézipoggyász: 5-9 kg (Ez az amit magaddal vihetsz a gépre! Ez nem tartalmazhat szúró eszközt (kisolló, kés, borotva stb, mert átvilágítják és kiszedetik veled, kidobják, valamint nem vihetsz magaddal be inni, ennivalót.)

- Ezt a tranzitban megveheted és azt Duty Free-s taskában felviheted magaddal a gépre! Ha a babának, csecsemőnek viszel tápszert vagy cumisüvegbe teát, azt felengedik, csak jelezd!

- Gyógyszereket ha viszel magaddal azt a saját dobozával vidd, mert van olyan ország ahol ezt nagyon szigorúan szabályozzák!  Átnézik egy listán, hogy nincs e ott betiltva vagy nem illegális és elkobozhatják, megbüntethetnek! Javaslom ha magadnak vagy a babának viszel gyógyszert, azt a nagy bőröndödbe tedd! Betegen ne induljatok útnak, mert az utazás fárasztó és előtte sokat pihenjetek, aludjatok!

 

 

52607591_1_644x461_chipolino-lumina-air-szigethalom.jpg

 

 

A BABAKOCSI: Ezt a Check in-nél leadhatod, akkor lent a csomagokkal utazik, vagy pedig ha jelzed, hogy szükséged van rá, akkor raknak rá egy utazási azonosító szalagot. Ez tartalmazza melyik gépen utazik és, hogy hova megy. Ezután viheted magaddal egészen a beszállókapun át a gépig.  Ott az ajtóban elveszik. Megmutatod, hogy lehet összecsukni, vagy ha nincs ott senkii összecsukod és az ajtóba ott hagyod. Ha mindenki beszállt betolják a gépbe. Landolás után rögtön megkapod! Ott fog várni az ajtóban! Ne aggódj nem törik el nem lopja el senki!

 

329517_1280246505_320x240.jpg

 

 1. SECURITY GATE:

 

Ez az a hely ahol egy szép kis sor áll. Elkérik az Útleveled és a Repjegyed, aztán egy detektoros kapu alatt átnéznek. Addig futószalagon átvilágítják a csomagod, amit magaddal viszel. Ha túl magas a sarka a cipődnek levetetik veled, és bele kell tenned egy nagy tálcába, ami megy a futószalagos detektorba. A kabátodat, órádat, fém övedet, ékszereidet, laptopodat, telefonodat  mind a tálcába kell kitenni. Ezeket is átvilágítják. A detektoros kapu addig csipog amíg fémet észlel. Aztán ha tovább jelez, kézi detektorral néznek át. Ha a derekadnál jelez, általában azt mondják biztos a fém gombod zavar be és mehetsz tovább, ha gyanús vagy mehetsz gumikesztyűs túrka pitiszkára!  De tételezzük fel a legjobbat: Összeszeded a cuccaidat és irány a Vámmentes terület.

 

Amikor Munich-ben voltunk a babakocsit szétszedették velem és azt is felrakták a futószalagra, csakhogy nem fért át a nyíláson! Aztán átvilágították a nagy kapu alatt meg a kézi kütyüvel! Állati ideges voltam, mert szállni kellett volna át és féltem, hogy lekéssük a gépet! Arról nem is beszélve, hogy a másik kezemben ott volt a kislányom, aki akkor még csecsemő volt. Egy kézzel meg elég nehéz szétszedni egy babakocsit, felrakni a szalagra stb.  Szóval az édesanyjuk volt emlegetve úgy keményen " Face to Face magyarul!!- mert úgy sem értik! Most mondtam volna: Scheiße! Vagy Fick dich! 

 

img_0197.jpg

 

 1. VÁMMENTES TERÜLET:

 

Ha átestél ezen a kissé hosszadalmas procedúrán megérkezel a Shoppingolás paradicsomába. Vámmentesen vásárolhatsz amit csak akarsz. Parfümöt, ékszereket, italokat, cigarettát, bár a cigivel és piával csak óvatosan mert szabályozva van adott országokba mennyit vihetsz be ezekből!

 

letoltes--2-.jpg

 

 

Itt van mosdó és külön olyan helyiség ( BABASZOBA), ahol tisztába teheted és nyugodtan megszoptathatod a kisbabát. Egy kényelmes fotellel van ellátva szép igényes és tiszta és belülről bezárhatod senki nem fog háborgatni! Csöndben megjegyzem Japánban a vonatállomásokon és vásárlóközpontokban is van ilyen! Jó lenne ha ez követendő példa lenne MO-on is, hogy a gyereket ne a koszos és büdös női WC-ben kelljen tisztába tenni vagy megszoptatni!

 

ITT LESZ EGY UJABB TÁBLA A FELSZÁLLÓ GÉPEK LISTÁJÁVAL!!ANGOLUL LESZ KIIRVA MINDEN!!!De NO PARA!!!Leírom mi micsoda!

 

Ez tartalmazza:

-         FLIGHT NUMBER: ( Járatszám) pl : 1677

-         DEPARTURE: ( Indulási idő) pl: 13.24

-         TIME: ( Indulási idő)

-         BOARDING GATE: ( Beszálló kapu) pl: 24

-         BOARDING STARTS: ( Beszálló kapu nyitása) pl: 12: 24

 

( Ha még nincs kiírva a géped nyugi, ne aggódj csak túl korán érkeztél általában indulás előtt 1 órával írják ki!!!!! A Kaput pedig indulás előtt fél órával nyitják meg akkor tudsz beszállni a gépbe!)

 

 

111.jpg

 

FONTOS:

DELAY: Ha késik a gép kiírják a várható időpontot!

BOARDING CLOSED: A beszállás lezárult, ezt ne várd meg, mert már nem engednek föl senkit a gépre!

 

Szépen megkeresed a kapud, ha kivásároltad magad leülsz és vársz amíg kinyitják. Aztán fölszállsz a gépre!

Kapunyitásnál elkérik a jegyed, útleveled megnézik és visszaadják!

Itt két lehetőség van: vagy közvetlenül lesz egy folyosó, amin keresztül a gépre szállsz, vagy buszra kell ülnöd, ami elvisz a géphez és ott egy nagy lépcsőn felmész úgy jutsz a gép hasába.

Megkeresed a helyed, amit a jegyen megtalálsz! SEAT ( ülőhely) Betüvel és számmal van jelezve, ezt fönt a csomagtartón keresed, majd ha megtaláltad  szépen lecsücsülsz!

Ha bénázol és mondjuk nem látod vagy nem beszélsz angolul, megmutatod a jegyed a légiutaskísérőnek, amiből van jó sok, ő majd odanavigál! Jobb ha kilapcsolod a telefonod vagy Repülő üzemmódba állítod, mert egyrészt megzavarhatja a gép elektronikai berendezését másrészt meg az állandó hálózatkereséstől úgyis percek alatt lemerül!

 

letoltes--3-.jpg

 

 1. INDULÁS!

 

 

images--20-.jpg

 

Szépen felrakod a kézipoggyászod a fejed fölött lévő helyre majd lezárod azt. Leülsz bekötöd magad.

 

 

 

images--30-.jpg

 

Ha csecsemővel vagy adnak a biztonsági övedhez egy plusz hevedert amit a tiedhez erősítenek és ezt a felszállásig illetve amíg lámpa nem jelzi bekapcsolva kell hagyni! Ennek felhelyezésében a légiutaskísérő segít!

 

 

images--33-.jpg

 

Majd felszállás előtt a stewardess bemutatja, hogy kell bekötni az övet, ha baj van mit kell csinálni, illetve hol van a menekülési útvonal. De ezt egy szemléltető kisfüzet is bemutatja amit az ülésednél találsz!

 

Ha mondjuk oxigénhiány lép fel, leesik fentről annyi oxigénmaszk, ahány ülés van. Ez gumis, azt kell az arcodhoz tenni.

 

 

europe-004.jpg

 

Ha nagyobb probléma van az ülés alatti részben van a mentőmellény, ennek használatáról szintén találsz útmutatót!  Ezen van egy meghúzó zsinór, amitől kinyílik az egész gondolom valami gáz hatására. A tetején meg egy szívószál szerű fúvóka, abba kell belefújni. Mondjuk erre eddig Hála az Örökkévalónak nem került sor utazásaink során, de azért jó tisztában lenni mi hogy működik és mi mire való!

 

airplane01.jpg

 

A lényeg nem kell pánikba esni! Ha gyerek van velünk, akkor először magunkra tegyük rá a maszkot, ahogy azt a leírás is mutatja, utána a gyerekre és a mentőmellényt is először magunkra utána a gyerekre,tegyük fel,  mert ha a gyerekkel kezdjük és nekünk bajunk esik utána ki vigyáz rá! - Mondjuk én először a gyerekkel kezdtem volna, de végiggondolva meggyőző érveket kaptam a sorrendet illetően!

 

images--11-.jpg

 

Van olyan gép ahol nem a személyzet, hanem az ülés hátán lévő  kis LCD TV-k mutatják kisfilmen a teendőket. Ezen később nyomon követheted épp hol jár a gép , de filmet is nézhetsz rajta vagy játszhatsz.

 

 

 

letoltes--5-.jpg

 

 A légnyomás különbségtől előbb utóbb el fog dugulni a füled, számíts rá! Vegyél egy nagy levegőt fogd be az orrod és préseld a levegőt a füled felé. Hülyén hangzik de remélem érthetően elmondtam! Vagy a másik lehetőség nylej nagyokat vagy mondj egy nagy ÁÁÁ-t. Ezek segítenek! De a rágózás is jó! A babáknak állítólag még érzékenyebb, nekik fájdalommal is járhat!

 

letoltes--6-.jpg

 

A kislányom, amikor csecsemő volt vittem cumit, azt olvastam a szopogatás segít! De ő addig sem cumizott, akkor sem kellett neki. Viszont egész úton cicizett! - Tehát javaslom vigyél magaddal egy ponchót, ami ápol és eltakar és melegen is tart, mert a gép ahogy fölszáll, elég hűvös lesz!

 

 

gyerek-vizet-iszik2.jpg

 

A száraz levegőtől te is veszítesz bőven folyadékot, ezért igyál minél többet! Bátran kérj a személyzettől inni. Nem kell félni, ha nem beszélsz angolul Pl: Excuse me! Apple Juice please! ( Ekszjúz mi! Epl dzsúz plíz!) Ennyi bőven elég és még bunkó sem voltál! Ne gondold, hogy a magyar az világnyelv és majd ha azt mondod almalevet kérek tudni fogják mit akarsz! Legyél bátor és talpraesett! Magadra vagy utalva!

 

4f1f1164907b4.preview-620.jpg

 

 

 A cipőd vedd le vagy utazz kényelmes cipőben, mert a lábad pláne hosszabb útnál dagadni  kezd! Mezítláb hűvös, inkább egy kényelmes pamut zoknit viselj! Bár a legtöbb társaságnál kapsz kis ajándékcsomagot aminek a pamut zokni szerves része.

 

mario-1.jpg

 

 

Én a gyűrűt és a fülbevalót, órát mindenfajta ékszert le szoktam venni, mert ahogy dagadok kényelmetlen és zavaró! De ez ember függő! Utazásnál a kényelmes ruhát preferálom, amit könnyen le és fel tudok venni! Pláne ha az ember 18-24 órát utazik rohadtul nem fogja érdekelni az éppen aktuális trend! Inkább örülsz, ha végre odaértél!

 

 

images--37-.jpg

 

Személy szerint a sminket utazásnál nem szeretem! Persze ez függ milyen fárasztó és hosszú az út. A babával tuti nem tudok aludni! Akkor meg viszket és ég a szemem, meg a légkondi sem használ neki! Viszont landolás előtt kimegyek a mosdóba, ahol van tükör és kényelmesen tudok magamnak szalonképes arcot varázsolni!

 

 

letoltes--7-.jpg

 

 

ALVÁS:

 

Az ülések valamennyire dönthetőek, első osztályon meg kényelmesen tudsz pihenni. Az időzónaátlépés miatt kaja után nem sokkal később, mindenkire rátör a cigánybetegség! Lehajtják az ablakokat az utasok és a villanyt is lekapcsolják, hogy mindenki aludni vagy pihenni tudjon.

 

images--31-.jpg

 

GYEREKEKNEK ALVÁS: 

 

2 éves korig kb. 13 kg-ig a csecsemőknek, gyerekeknek fel szoktak szerelni a gép merev falához erősítve egy elég masszív bölcsőt! Naomi a kislányom, ebben egy percet sem aludt! Inkább az ölemben!

Így viszont én nem tudtam pihenni!

- Amikor meg már nagyobb volt, azért nem tudtam aludni, mert keresztbefeküdt az ülésen.  Milyen egy jó édesanya? - hogy kényelmes legyen neki összekucorodva szorongtam, vagy 8 órát, hogy neki jó legyen!

A gyerekekre nagy általánosságban elmondható, ahogy felszáll a gép bevágják a szunyát!

Persze egy 18-24 órás repülőútnál fel kell állni sétálni, pisilni, mozogni picit mert nem egészséges annyi ülés és a vér pang, egy kicsit áramoltatni kell!

Mikor a mászkálós korszaka volt, bejárta négykézláb az egész gépet!

Arról nem is beszélve, hogy az összes létező gombot végignyomkodta és nem győztem bocsánatot kérni a stewardestől, mert állandóan jött, hogy miért hívtuk. Ülés szempontjából én jobban szeretek az ablankál ülni, mert a nagy gépeken 2-2 ülés van szélen és középen ha jól emlékszem 4 és gyerekkel oltári ciki ha szoptatni kell meg zavar mást. Így meg ez a kettes hely a mi kis intim zónánk arra az időre amig együtt utazunk. 

 

 couple-eating-on-an-airplane.jpg

 

A KAJA, PIA:

 

 Erről már írtam egy másik rovatban! Európa közötti gépeken légitársaságtól függően van kaja! Egy fapados gép azért olcsó mert ilyen extra szolgáltatást nem tartalmaz!

Egy 18-24 órás útnál sokkal nagyobb gépek járnak a BOEING-ek stb. Az ülések hátánál van egy lehajtható rész amin ha a fület elfordítjuk lenyílik és kényelmesen azon ehetünk!

 

 

images--25-.jpg

 

Felszállás után az utaskísérők kiosztják a MENU CARD-ot, ami tartalmazza mit ehetünk. Van A meg B menü. 3 szor van étkezés! Reggeli, ebéd, vacsora. Desszert, saláta hús, rizzsel vagy grillezett zöldségekkel, vagy tészta , általában ezek variációja szokott lenni, de ez függ attól is melyik és milyen nemzetiségű a társaság. Nyilván egy török cég török menüvel áll elő, de még a menü összeállítás az úticéltól is függ. Pl amikor japánba mentünk Lufthansa-val akkor ONIGIRIT szolgáltak fel! ( Ez egy japánban tradicionális háromszög alakú rizsszendvics, aminek a belsejében van lazac vagy bármi más töltelék és ez tengeri algába van csomagolva! Ah imádom, betegre tudnám zabálni belőle magam, olyan finom!)

Inni ihatsz colát, gyümölcsleveket, kávét, sört, bort, de a kártyán fel van tüntetve mi a választék.

 

 

letoltes--8-.jpg

 

A WC:

 

Erről szintén írtam már egy másik rovat részben! A Turkish Airlines-nál harmóniaszerű ajtó van, másnál merevebb. Kisméretűek, hogy sok helyet ne foglaljanak el a gépből. Van bent mosdó, tükör, a WC felett egy lehajtható pelenkázó, ezt használat után hajtsd vissza! Tudsz fogat mosni, mosakodni, sminkelni! Van kuka, ha piros napod van, ide beledobhatod a tampont, betétet, vagy a gyerek pellusát!Van szappan,kéztörlő, wc papír. Normális kultúrált környezet.

 

 

images--38-.jpg

 

- DOHÁNYOZNI SZIGORÚAN TILOS!!!!! Van aki megkockáztatja és a WC-nél rágyújt, de ha lebukik és bejelez a füstérzékelő akkor lesz ejnye bejnye!

 

- SZERETKEZNI : Hollywoodi filmekben közkedvelt elem, de ki az a hülye, aki egy ilyen kicsi és rossz esetben büdös és piszkos helyen egymásnak esik!? De hát próba cseresznye! Bár ha hírtelen egy légörvény támad lehet orvos kell,hogy szétoperálja az egymásba gabajodott testeket! 

 

images--39-.jpg

 

 

LESZÁLLÁS:

 

Leszállás előtt fel kell húzni az ablakokon a sötétítőt, a csomagokat visszarakni a helyükre és bezárni a csomagtartót és be kell kötni magad. Miután befejeződött a landolás, (- Ami után a magyarok mindig tapsolnak, de hogy miért azt nem tudom! Ezt már tőlem is kérdezték külföldiek...) már félig ott is vagy!

 

images--22-.jpg

 

Ha a lámpa jelzi kikötöd magad, kiszeded a csomagod és leszállsz. Vagy megint buszra, ami odavisz a terminálhoz vagy lépcsőn át be egyenesen a terminálba! Ha van babakocsid ott fog várni az ajtóban!

 

 letoltes--9-.jpg

 

OTT 2 TÁBLA LESZ:

 

 1. EXIT : ( Kijárat a város felé)

 2. TRANSIT: ( Átszállni kívánóknak erre kell menni)

Ez egyenesen a vámmentes területbe visz, ha Uniós országból Uniós országba mész. Ha nem akkor megint átesel az ellenőrzési procedúrákon! Fúj fúj fúj!!! ( Útlevél, csomag) mielőtt beengednek a Vámmentes övezetbe!

 

images--6-.jpg

 

 

Ott megint megkeresed a BOARDING GATE-ed vagyis a Kapudat, ahonnan majd indul tovább a géped és a föntiek szerint kezdődik minden elölről!

 

 

letoltes--11-.jpg

 

IMMIGRATION CARD: Ezt ha Ázsiába mész ki kell tölteni ( Név, cím hol alszol útlevélszámod, meddig érvényes az útleveled, meddig maradsz ott, milyen céllal érkeztél stb..)

 

letoltes--13-.jpg

 

ÉRKEZÉS:

 

Leszálsz, megnézik azt az IMMIGRATION CARD-ot, majd betűzik az útleveledbe jobb esetben, hogy ne hagyd el! Retina lenyomatot készítenek a szemedről, lepecsételik az útleveled. Nézd meg minden esetben, hogy az aznapi dátum benne legyen, mert ált. 30 napig tartózkodhatsz vízummentesen az országban, ettől az időponttól számítva! Ahol pedig vízumköteles a belépés, azt helyben az erre kijelölt helyen meg kell vásárolnod! Erről egy másik rovatban olvashatsz mi kell hozzá és hogyan zajlik!

 

 

images--40-.jpg

 

Majd mész tovább, táblák, monitorok jelzik melyik gépnek a csomagjait hol találod! Ezt számokkal vagy betűkkel jelzik! Oda mész ahhoz a számhoz, vagy betűhöz, ami a te járatodhoz van csatolva és felveszed a csomagod! Majd  irány az EXIT ( vagyis a kijárat).

 

csomagok-felvetele-repuloter.jpg

 

Ha több csomagod van, minden országban találsz találsz ingyenes csomagszállító kocsit! Mégegyszer hangsúlyozom INGYENES!! Még a legszegényebb országban is!!! Kivéve szép kis országunkat, ahol 1 euro vagyis 300 FT !

 

 

dv1602013.jpg

 

Nem is az a k*va pénz idegesít, hanem amikor 18 órát utazol és az a sz*r autómata nem veszi be a pénzed, hanem kidobálja vagy nincs pont annyi apród és a gyerek ott üvölt a karodban és a fáradságtól majd összeesel a K** A**-át is szidod az ötletgazdának! Meg ennek a helynek, ahol már lassan a levegővételért is fizetned kell! Óriási csalódás, hogy MAGYARORSZÁGON ilyen kicsinyes és pitiáner megoldások vannak! Mindenhol folyasztócentrikus, ügyfélbarát rugalmas, kényelmes megoldásra törekednek! - Itt meg azt nézik miből tudjanak még pénzt kicsikarni!

- Nem elég, hogy a jegyek drágák, az utazás fárasztó de még húzzunk már le még egy bőrt abból a turistából!!!! AKI EZT KITALÁLTA AZ EGY IDIÓTA!!! 

 

 

letoltes.png

 

BRAVO ORSZÁGIMAGE!!!!

 

- Mit gondol egy külföldi?

Szegény csóró magyarok! Itt nagy gond lehet, ha már ezért is pénzt kérnek el!

Erre miért nem figyel senki???? Lejáratjátok az országot!

- Mert igenis egy Repülőtér berendezése, felszereltsége, tisztasága egy országról alkotott kép első benyomása vagyis egy ország image-nak első lenyomata!

Véleményem szerint, azt kell, hogy prezentálja milyen az az ország! Kedvet kell, hogy csináljon a turistának, érezze jól magát, hogy költse el itt a pénzét, de az ilyen pitiáner húzással csak a kedvét veszitek el! Mondjuk nem csak a túristáknak hanem a hazautazó magyaroknak is! Kb ez az első szó: Jaaaa Itthon vagyunk!

De még folytatom a hazaúttal kapcsolatos SZOMORÚ MAGYAR VALÓSÁGOT! 

 

 

family-car-trip.jpg

 

Visszatérve a mondandómhoz a Repülőterek kijáratnál eldöntheted busszal, vonattal vagy taxival folytatod az utad! Szuperül ki van minden táblázva és építve, mindenre van lehetőség! Maximálisan a kényelmedhez a pénztárcághoz, idődhöz,kedvedhez igazodva! 

Már csak egy dolgod van: Állítsd át az órád az ottani idő szerinti időre, mert időeltolódás van ÉREZD JÓL MAGAD!!!