Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi az a VAT?

 

pha_that_luang-_vientiane-_laos.jpg

Az egykori Khmer birodalom területén, vagyis a mai Dél –Kelet Ázsia területén a vallási gyakorlatok színterét VAT-nak vagy itt ismert néven Sztúpának hívják. Laosz fővárosában Vientiane-ban a legnagyobb ilyen VAT a Pha That Luang.

 

A nagy buddhista templom Laosz jelképe.

 

Az épület keletkezésével kapcsolatban több teória létezik. Egyesek szerint a 3. században építették, eredetileg hindu templom volt, melyet Buddhista misszonáriusok vettek birtokba, akiket Ashoka császár küldött. Más felfogás szerint Khmer templom volt, amit a 13. században átépítettek és később tönkrement.

 

220px-naga_pha_that_luang1.jpg

 

A 16. század közepén Setthathirat király áthelyezte fővárost Luang Prabangból Vientianeba és a Pha That Luangot és környékét átépítették. 1566-ban mintegy 4 km-re a központtól Vientiane végén That Luang Road került kiépítésre. Maga az épület 69 méter hosszú és 45 méter magas akkoriban volt körülötte 30 kis sztúpa.

 

 

letoltes--1-.jpg

 

Az első fehérbőrű, aki betehette a lábát a szentélybe az egy holland követ volt Gerrit van Wuysoff. Ő 1641-ben a Holland Kelet-indiai Társaság kérésére látogatott a városba. A Lao király Sourigna Vongsa a templomban fogadta, ahol kapott egy gyönyörű szertartás. Ez annyira meghatotta az urat, hogy később könyvében megírta. Olyan apró részletekig kiterjedően, hogy ennek hatására a hatalmas arany piramist, amelyen még a felső boltozatot is arany levél borította, melynek súlya mintegy ezer font lehetett becslése szerint, a szerencsevadászok teljesen kifosztották.

 

images--3-.jpg 

 

A Pha That Luang az 1828-as thai invázió alatt majdnem teljesen elpusztult. Egészen az 1900-as évek elejéig üresen állt, amikor egy francia építész és felfedező Louis Delaporte az eredeti tervek alapján elkezdte az újjáépítést. Sajnos ezt a az 1930-as Thai- Francia háború leállította és a Thai légitámadás közepette a Pha That Luang súlyosan megsérült. Csak a második világháború után kezdték meg az átépítést.

 

letoltes.jpg

 

 A sztúpa három szinten ad helyet a buddhista tanároknak. Az első szint mintegy 223 láb, vagyis 67 méter magas. A második, 226 láb, ami 68 méter és 157 láb, 47 méter magas. A harmadik szint mindkét oldalon  98 láb, tehát 29 méter.  A földről a  Pha That Luang az 147,6 láb  pontosan 44 méter magas.

 

images--9-.jpg

 

A terület körül a forgalom el van zárva! Védelmét, nyugalmát egy kőfal biztosítja, ami egy rendezett igényes parkot ölel körül. Az Aranytemplomon kívül, amit egy másik kőkerítés véd még két nagy templom található. A látogatókat  megtekinthetik az egész komplexumon. A bekerítő falak nagyjából 279 láb (85 méter) hosszúak mindkét oldalon. A park tartalmaz sok Lao khmer szobrot, köztük az egyik Jayavarman VII.

 

images--7-.jpg

 

 

A parkban kanári árusok rohamoznak meg, hogy vegyél kismadarat, amit a kertben szabadon engedhetsz. Mert a szeretet, a szabadság és a béke a Buddhista vallás szerves része!

 

images--8-.jpg 

 

A templom hátánál fekszik a több méter magas fekvő ARANY BUDDHA.

 

 

 

dscf9098.jpg

 

A kerítésen kívül ez a környék az ékszakai élet egyik nyüzsgő színtere. Ebben az időintervallumban a levegő kissé lehűl, pont kellemes egy jó kis városnézéshez, sétához.

 

Egyedül a szúnyogok, akik megkeseríthetik az életed, ha nem viszel magaddal szúnyogriasztót.

 

ejszalai-piac.jpg

 

A Templomkapu másik oldalán Vidámpark, utcai árusok lepik el a negyedet, akik kézi készítésű portékáikat és helyi specialitásaikat kínálják eladásra a turisták számára!

 

ghxf.jpg

 

 

Mi ezen a helyen, hogy valami újdonságot próbáljunk, ízletes grillezett békát kóstoltunk banánlevélben párolt rizzsel és Papaya salátával! A kislányom, Kazu és Én imádtuk, amint azt a fotó is tanúsítja! Majd tele pocakkal hazarobogtunk a kis kölcsönmotorunkkal és álomba szenderültünk, hogy kipihenjük az eseménydús napot.