Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rend a lelke mindennek

2016.09.02

    Egyik ismerősöm, aki japánban járt, azt mondta idegesítő az a  tökéletesség, precizitás, amit ott kint megtapasztalt. Számomra ez megnyugtató biztonságos és normális volt, hisz így kellene mindennek működnie idehaza is!

 

kjhvj.jpg

 

Elképzelhetetlen és rendszeridegen lenne a magyar felületesség, hanyagság, pontatlanság, egy olyan országban, amit egykor atombomba tett egyes részein a földdel egyenlővé. Kín keservesen a saját kárán megtanulta Japán miért fontos a fegyelem és pontosság. Mint ahogy azt is, hogyan lehet a nulláról a semmiből egy le-offolt, legyőzött, megalázott szegény társadalmat világgazdasági nagyhatalommá varázsolni!

 

hiroshima-6-august-1945-how-the-day-unfolded-2-26467-1464345590-0_big.jpg

 

Naomi 2 éves volt, az első, amit megtanult : „ A szabály, az szabály! A szabályokat pedig be kell tartani! „ Persze Magyarországon mindenki megmosolyogta, amikor meghallotta egy 2 éves szájából azért elég furcsa, hisz a magyar rebellis típus. Mindig kibúvót, kifogást , joghézagot keres, mindig lázad valami ellen... míg a japán a kifogás helyett megoldást keres! A Pragmatikus szemléletmód kifizetődő, meghozza a gyümölcsét! Itthon radikális paradigmaváltásra lenne szükség! A munkamorál, a minőség, a színvonal igen csak leamortizálódott!

 

14067532_1053555428064178_2375916433049009720_n.jpg

 

Amit japánban megtanultam az az, hogy az 1 milliméter az 1 milliméter. Ezt is sokan megmosolyogják, a magyar mentalitás szerint van elhanyagolható veszteség és szinte lelki füleimmel hallgatom azt a tipikus magyaros választ: nem mindegy, nem számít? De igen, nagyon is számít! 

 

vonalzo.jpg

 

Ahol állandóak a földrengések ott az épületeket milliméter pontossággal kell megtervezni, mert emberi életek múlhatnak rajta. Felelősséget kell vállalunk magunkért, tetteinkért, embertársainkért, munkánkért a társadalomért! A stílus maga az ember! A munkája, pedig magát az embert minősíti! Akarat, fegyelem, kitartás, precizitás, figyelem, tisztelet, szorgalom, hűség, bátorság, akarat, alázat és tartás ! - Maga a Japán szellemiség!

 

1024x1024.jpg

 

A vonat nem késik, kivéve ha valaki vonat alá ugrik és lezárják a síneket vagy ha nagy hó esik és lebénul a közlekedés. A pontosság erény! A pontosság a fegyelem része! A kiszámíthatóság pedig nyugalmat ad és biztonságot az embernek! Az idő pénz! Nincs joga senkinek más idejét és pénzét rabolni! Ez tiszteletlenség! - Magyarországról hiányzik! Sem nyugalom sem kiszámíthatóság sem fegyelem, sem precizitás és még sorolhatnám..….a tapintatról meg nem is beszélve, egyesek úgy csinálnak, mintha időmilliomosok lennének és más szabadidejével pofátlanul visszaélnek!

 

index.jpg

 

Japánban nem csak a munkában, de a legapróbb mozdulatokban is a szépségre, rendezettségre, fegyelemre és tökéletességre törekednek! Az étkezésnek külön szabálya van, hogy hajlítsuk az ujjainkat, ha a hasit fogjuk, hogyan együnk vele, mikor mit szabad és mit nem! Tilos például összeérinteni a pálcikánkat másik ember pálcikájával és úgy átvenni az ételt, ezt csak és kizárólag temetésen szabad!

 

2852_44164.jpg

 

A teafogyasztásnak is külön szertartása van, a ceremóniát egy szakavatott személy prezentálja. Mindennek megadják a módját legyen az evés, ivás, művészet! Nem rohannak, kiélvezik a pillanatot, az ízt, a zamatot, a szépséget! Igazi hedonisták, kitűnő pókerarccal megáldva!

 

1839203-japan_wallpaper_by_horizonpl.jpg

 

A táncmozdulatoknak is meg van a maga szabályrendszere. Finom apró elegáns, feszes tekintélyt parancsoló mozdulatsorok. Mely nem csak a szemet, de a szívet és a lelket is táplálja.

 

tumblr_o8ekdobgjt1u6w8yno1_1280.png

 

A gésák professzionális szórakoztatók. A primitív nyugati ember prostituáltként titulálta ezen nemes, nagy tudású művelt, finom és elegáns hölgyeket, de korántsem azok! Gésának lenni kiváltság! Ők a  legjobb énekesek, irodalmárok, versmondók. Több tudományban otthon vannak, kiskoruktól erre nevelik őket! Kiszolgálják étellel, itallal a férfiakat, kellemessé teszik a pihenést, szórakozást, amit a kemény munka után a férfi megérdemel.

 

images.jpg

 

Az a szokás, hogy a nőnek mindig gondoskodni kell, hogy az asztalnál a férfi pohara tele legyen, ha nincs nő a társaságban akkor a legfiatalabb férfi feladata a figyelmesség társai iránt. A Gésákkal nincs szex, semmi testi kontaktus, hisz ott az nem szokás, sőt kifejezetten tapintatlanság, máshoz hozzáérni és megsérteni az intim szférát. Tisztelet mindenekelőtt! Tisztelj, hogy tisztelhesselek!

 

nippon-flag-illustration-rays-japan-shape-34760219.jpg

 

Minimális a Környezeti Stresszor. Nincs zaj, nem dudálnak az autók, nem üvölt a zene sehol, nem kiabálnak az emberek, nincs szemét az utcán. Minden szép tiszta, rendezett, igényes. Az emberek szépen haladnak egyenesen előre, szorgalmas kis hangyaként és építik a tökéletes pontosan működő szabályozott Japán társadalmat. Nem mondom, hogy boldogabbak, mert ott is van rossz dolog, ahogy mindenhol, de sok jó is! Ami viszont tetszik, hogy az élet szép napos oldalát keresik, ami még a zászlójukban is benne van, hisz a felkelő nap országa japán és ez a nem mindegy! Csoda ha néha nem találom itthon a helyem? Bár van egy mondás, ahol a szíved, ott az otthonod.... néha már magam sem tudom hol van a szívem....valahogy a sok utazás miatt minden országba és kultúrába beleszerettem egy kicsit... heart Ettől szép színes és izgalmas a világ, csak arra vár, hogy felfedezzük! Ehhez viszont sok sok bátorság kell, de tudjátok,- Bátraké a cseresznye! winkwink Aki mer, az NYER! wink Útravalóul fogadjátok szeretettel ezt a csodaszép videót, amiben benne van JAPÁN szíve, lelke... 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.