Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagyaték

2015.11.22

Beleragadtunk a történelembe

 

                       hjf.jpg

 

Nemrég olvastam egy elemzést miszerint a világon az egyik legpesszimistább a magyar nép. Arról nem is beszélve, mennyire aluldiszponálja magát. Mindig mindenben a hibát keresi, nem is csoda ha azt találja meg legelőször...

 

bnk.jpg

 

A Himnusztól kezdve minden a Bal sorssal fonódik össze és ezt a történelmi tények is alátámasztják. Tipikus deviáns karrier kezdete is lehetne, sőt bele is törődhetnénk abba a hipotézisbe, miszerint a negatív életérzés, pesszimizmus genetikailag kódolva van, de ha csak egy kicsit logikusan lefuttatjuk az iménti eszmecserét rájövünk, ez csak egy szerencsétlenül megkomponált marketingkommunikáció mellékterméke avagy egy buta stigma, amit ideje lenne levetkőzni!

 

nkl.jpg

 

Biztosan unják egyesek a japánnal kapcsolatos hasonlataimat, de ne sajátítsuk már ki ennyire ezt a balsorsot! Úgyis mindig mindent erre fogunk! Hagyjuk már meg ezt a "mártírkodást",  mazochizmust másnak is, mert lassan elmondható, ez a fájdalom, igazi Hungaricummá nőtte ki magát. Ideje lenne venni egy nagy levegőt és továbblépni! Nézzük meg egy másik ország sokkal nagyobb tragédiáját majd vegyünk erőt magunkon és lépjünk tovább..

 

kljk.jpg

 

Hirosima és Nagaszaki bombázása a második világháborút lezáró katonai művelet volt 1945-ben. A bombázást az amerikai erők hajtották végre, és mindmáig ez a két eset az egyedüli példa nukleáris fegyverek háborús alkalmazására.

 

hiro2.jpg

 

A japán városokat leromboló gyújtóbombás hadművelet után a szövetséges erők már Japán inváziójára készültek (ez volt az Operation Downfall, a Bukás-hadművelet). A háború az európai hadszíntéren véget ért, amikor a náci Németország 1945. május 8-án aláírta a fegyverletételi nyilatkozatot, de a csendes-óceáni hadszíntéren tovább folyt. Az Egyesült Királysággal és a Kínai Köztársasággal karöltve, július 26-án az Egyesült Államok a potsdami nyilatkozatban határozottan felszólította a japán fegyveres erőket a feltétel nélküli megadásra, „gyors és teljes pusztulással” fenyegetve, ám ezt a szigetország kormánya figyelmen kívül hagyta.

 

70_anos_hiroshima_nagasaki_18.jpg

 

1945 augusztusára a szövetségesek Manhattan-terve már túl volt az atombomba kifejlesztésén és tesztelésén, és az amerikai légierő 509. összetett csoportja már rendelkezett olyan, a Silverplate fedőnév alatt felkészített B-29-esekkel, amelyek képesek voltak azt el is juttatni a Mariana-szigeteki Tinianról Japánig. Mivel Japán nem reagált, ezért Harry Truman amerikai elnök elrendelte a bombázást. Augusztus 6-án Hirosimára egy Little Boy, majd 9-én Nagaszakira egy Fat Man típusú atombombát dobtak le.

 

mkl.jpg

 

A bombázások utáni négy hónapban Hirosimában 90 000-166 000, Nagaszakiban 60 000-80 000 ember hunyt el a bombázások hatásainak következtében, nagyjából felük a bombázások napjain. A következő hónapokban számtalan ember halt bele a sugárbetegségbe, az égési sérülésekbe, és az egyéb sérülésekbe, vagy a sugárzás következtében kialakult egyéb betegségekbe. Bár Hirosimának volt jókora helyőrsége is, mindkét városban többségükben civilek vesztették életüket.

 

jhkjh.jpg

 

Augusztus 15-én, hat nappal Nagaszaki bombázása után, és hét nappal a Szovjetunió hadüzenetének bejelentése után, Japán feltétel nélkül megadta magát a szövetséges erőknek. A megadási nyilatkozatot szeptember 2-án írták alá, ezzel hivatalosan is lezárva a második világháborút. A bombázások szerepe a megadásban, és a felvetődő etikai, morális kérdések máig heves viták tárgyát képzik. Az épület a mai napig áll, ami mindig emlékeztetni fogja Japánt arra, hogy meghalt és Főnixként poraiból újjáéledt!

 

trianon2.gif

 

Persze Magyarország is óriási veszteséget szenvedett el az első és a  második világháború kapcsán, gondoljunk csak Trianonra, és a cikkel kapcsolatban sem az volt a célom, hogy elbagatellizáljam ezt a komoly témát, hanem, hogy tükröt tartsak a magyar társadalom elé, mert igenis mindenből van kiút, még a pokolból is! Csak más aspektusból vagy többféle aspektusból kell néha megközelíteni egy témát és mielőtt ítélkezünk ezeket a szempontokat mérlegelve kell döntést hoznunk!

 

cooltextbalsors.png

 

Szignifikáns különbség az, hogy Japán a hátrányából előnyt kovácsolt. Hitt magában, népe erejében, és gazdasági nagyhatalommá nőtte ki magát. De ez az összefogás, szorgalom, tisztelet és csapatszellem nélkül nem sikerült volna!

 

                     detroit-hiroshima.png

 

Mi meg, beleragadtunk a veszteségbe a fájdalomba, egymást okolva. A Japánok összefogással nem csak építkeztek, mind a mai napig építkeznek, mert tudják nem a múltban kell élni hanem a mában a pozitív Jövőképet szem előtt tartva!

 

tudat-tudatossag-anyag-kolcsonhatas-vakuum-william-a-tiller-stanford-szandek-meditacio-2014-uj-vilagtudat.jpg

 

Amit mi csináltunk az nem problémamegoldás, hanem, csak a sebeink nyalogatása évtizedeken át! A siker csírájának elfojtása!

 

hgjkuz.jpg

 

Szerencsés természeti adottságaink vannak. Vízkészletünk, földünk termékenysége egyedülálló a Földön, a Dalai láma szerint itt van a Föld Szívcsakrája és mi itt szenvedünk a saját fájdalmunkba, amit mi magunk generálunk és táplálunk nap mint nap. Nem veszitek észre a félelem táplálja mindezt??

 

jh.jpg

 

Hiába vagyunk Európa szívében, ha elszigeteltebbek vagyunk megannyi szigetországnál, mert igenis azok vagyunk! Félünk minden  újtól! A megszokás rabjaivá váltunk! Kockázatkerülőek konformisták vagyunk. Persze néha az újdonság a váltás nehéz, nem mindig megy zökkenőmentesen de néha kell, sőt elengedhetetlen!

 

jkohip.jpg

 

Japán vevő befogadó minden újra. Megnézi az ötleteket és tökéletesíti, mert számukra fontos, hogy ne csak jók legyenek, de a legjobbak és leghatékonyabbak! Ez a lineáris szemlélet viszi együttesen előre azt a népet, akit a nukleáris bomba a földdel tett egyenlővé! Mert ami nem öl meg, az megerősít!

 

                        p1.jpg

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.