Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tom Yum Kung Leves

2014.10.04

images--29-.jpg

 Ez a leves a tenger gyümölcseiből álló rettentően csípős lime-os (aki nem ismerné, ez a zöld citrom), zöldséges leves! Az első benyomásom igen vegyesre sikeredett, ugyanis nem tudtam, hogy a levesben lévő fűszerleveleket nem kell szétrágni.

 

Ahogy összerágtam a lime levelet és a ki tudja még hányféle friss fűszernövényt, olyan érzésem volt, mintha csípős mosószert innék. A könnyem és az orrom folyt, annyira szétmarta a nyálkahártyám és irritált ez az erős aromájú levesm ami olyan forró volt, hogy szét égette a számat.

 

 Majd elkezdtem kísérletezni, lágyan ízlelni és úgy enni, hogy nem rágom össze a leveleket, csak leszopogatom, majd kiszedem. Egyre jobban kezdtem élvezni, ezt az ízkavalkádot! Hihetetlen! A garnéla, a tintahal kissé édeskés íze és ez a csípős lime-os leves. Azóta az egyik kedvencem lett! Megjegyzem ez a leves, úgy felpörgeti az anyagcserét, hogy utána rohanás a mellékhelyiségbe és rögtön csinálunk helyet a második fogásnak. Lehet ezért olyan vékonyak az ottani emberek és ezért olyan erős a gyomruk és az immunrendszerük.

Elkészítését ezen a videón majd alatta szöveges formában is megtalálhatod: 

 

 

images--30-.jpg

Elkészítése:

Ez egy csípős-savanyú leves, melybe belevegyül a rák édessége, a tenger sóssága, a citromfű s a citromlevél enyhén kesernyés citrusaromája. Némi borsos fanyarságot ad neki a galangagyökér (más néven thaiföldi gyömbér), savanyúságát pedig az utolsó pillanatban hozzáadott zöldcitromlétől kapja. Tálaláskor friss fűszernövényekkel illatosítjuk.

 

 letoltes--6-.jpg

 

Kicsit hasonlóan készül a teához, „infuzionálással”. Vagyis inkább egyfajta aromás „tea”, mintsem hosszan főtt leves. Szerezzünk be jó minőségű fagyasztott vagy felolvasztott garnélarákot (ügyeljünk rá, hogy ne legyen sem előfőzött, sem rizsföldeken tenyésztett távol-keleti fajta). Négy személyre 400 gr garnéla szükséges, 6-10 chilipaprika (piros és zöld vegyesen), továbbá 4 cm galanga, 2 cm gyömbér, 3 citromfű, 6-8 citromlevél, halszósz, továbbá fűszernövények – elsősorban koriander zöldje, bazsalikom és menta.

 

letoltes--7-.jpg 

 

A nyers rákot alaposan megmossuk, fejét letekerjük, páncélját lehántjuk (a farokrészt rajtahagyjuk). A tisztításhoz a hátát éles késsel bemetsszük, s eltávolítjuk a vékony fekete bélcsatornát. Félórára hideg sós-cukros vízbe áztatjuk (1 liter vízre 2,5 dkg só és 2,5 dkg cukor kell). Ez minden más rák elkészítéséhez is tanácsolható: a húsa így friss, ízes és feszes lesz. A páncélt közben öt perc alatt kevés olajon, közepes lángon megpirítjuk, majd leitatjuk róla az olajat, s bő egy liter vízzel feltesszük főni.

 

letoltes--8-.jpg 

 

Szeletekre, illetve csíkokra vágva hozzáadjuk a citromlevél, a galanga, a gyömbér, a kimagozott chilli mennyiségének a felét. A citromfűről külső fás rétegét lefejtjük, a felső kétharmadát kitevő száraz végét is levágjuk – ezeket a csúnya, használhatatlannak tűnő részeket durvára vágva szintén a levesbe dobjuk. A levet húsz percig kis lángon, enyhén gyöngyözve forraljuk, aztán leszűrjük, 2-3 evőkanál halszósszal ízesítjük. (Ügyeljünk arra, hogy a legvégén hozzáadandó citromlé a csípősség érzetét enyhíteni, a sósság érzetét fokozni fogja.)

 

images--31-.jpg 

 

 

Ez az első főzet egyfajta „szélességet” avagy „testet” ad a levesnek. Ezután készül a második főzet, ami majd a frissességet és a végső komplexitást hozza meg. Ehhez finomra vágjuk a megmaradt gyömbért, galangát, vékony karikákra a maradék chillit. A citromfű alsó, kb. 10-12 cm-es szép részét enyhén megklopfoljuk, vékony karikákra vágjuk. Hajszálvékony csíkokra vágjuk a megmaradt citromleveleket is, majd mindent beleteszünk az imént leszűrt infúzióba. Felforraljuk, további 2-3 percig ázni hagyjuk, közben zöldcitrommal ízesítjük – annyival, hogy kiegyensúlyozott pikáns-savanyú ízt kapjunk. Tálaláshoz az a legjobb megoldás, ha a tányérokba tesszük a nyers rákokat és a frissen összetépdesett fűszernövényeket (fele koriander, kisebb része bazsalikom, egész kevés menta). Erre öntjük rá a tűzforró levet, majd 30 másodperc múltán fogyasztjuk.

 

Forrás: buvosszakacs.blog.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.