Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gasztronómia

 

images--1-.jpg

 

Nagypapám mindig arra tanított ne játsszak az étellel, és ne válogassak, mert a világ másik felén milliók éheznek! Ez az intelem olyannyira belém ivódott, hogy sem finnyás nem vagyok, sem válogatós! Ha kajáról van szó, bátran megeszek mindent, amit elém tesznek, még ha az a mi kultúránk számára kissé visszataszító is. Nem mondom, hogy nem volt néhány könnyes pillanatom, vagy átvirrasztott éjszakám, de azt hiszem, hogy megérte! Minden egyes tapasztalat, amit szereztem gazdaggá tett!

 

Ha egy egzotikus országban jár az ember, alap dolog, hogy azzal kezdi az ország feltérképezését, hogy végig járja a főbb turista látványosságokat, megnézi a helyi műalkotásokat, múzeumokat és végigkóstolja az ottani specialitásokat. Egy másik kultúra nem csak a képző és iparművészetből, zenéből áll, hanem, adott térségre jellemző ízvilágból, mely néha többet mond minden szónál.

 

 

images--3-.jpg

 

 A gasztroturizmus egy fontos pillére a Turizmusnak. Ha jól be van vezetve, van kellő ismeretanyag, ami felkelti a turisták érdeklődését, komoly motiváló tényező lehet, egy utazás célpontjának megválasztása során!

 

 images.jpg

 

Én speciel hedonista vagyok és imádok mindent, ami jó és finom! Szeretek enni. Nem! Helyesbítek, imádok enni! Ha tehetném, végigkóstolnám, habzsolnám a világot! Mondjuk biztos széthíznék, és alig férnék el a repülőgép ülésén, de el tudnám képzelni ezt a fajta sanyargatást! A másik alibim, az a mondás, ami úgy tartja: „Az vagy, amit megeszel!” Én minden akarok lenni! Mindent akarok látni, megismerni, megtapasztalni! Miért? Mert egyszerűen erre neveltek!

 

 img_bamboocook_wholefish.jpg

 

Egy térséget az íze alapján be lehet kategorizálni. Kazutól, aki már majdnem egész Ázsiát bejárta és végigkóstolta sokat hallottam, a Dél –Kelet Ázsiai konyha különlegességekről! Ezért amikor Thaiföldre majd Laoszba érkeztünk az volt az első, hogy megkóstoljak az általa kedvelt tradicionális ételeket!

 

 

foodvientianeboatrace-07.jpg

 

Az igazság az, hogy undor helyett az volt az első gondolatom én is szeretném kipróbálni ezt az Európában ismeretlen csemegéket. Különösen ezt a fajta bátorságot és ételhez való hozzáállást szereti bennem, ami a magyarokra egyáltalán nem jellemző, a külföldiek szerint.

 

klzu.jpg

 

A magyar konyha rém egyszerű. Só, piros paprika, hagyma, zsír. Amikor a híres filmszínész Gérard Depardieu a konyhánkat leminősítette vérig voltunk sértve, pedig ha sokat utazunk és tapasztalunk akkor igenis a magyar konyha nagyon egyszerű ízvilágú, különösen egy sokat kóstolt és ízlelt francia nyelv számára.

 

 

images--18-.jpg

 

No de nézzük a Lao konyhát! Első észrevételem az volt, hogy a mexikói és a dél kelet ázsiai konyha nagyon hasonló! Mindkettőnek az egyik markáns és meghatározó növénye a Chilli paprika! A repertoárt illetően is van rengeteg hasonlóság. – Gondolom, ez azzal lehet összefüggésben, amikor még a Kontinensek egységes egészet alkottak és a Mongolid rassztoknak szabad átjárásuk volt a mai Dél – Amerika területére. Elvándoroltak, amikor a Földrészek leváltak egymástól a népcsoportok elszakadtak és elszigetelten élték tovább életüket. Viszont az addig használt forma és ízvilágukat tovább örökítették új generációik számára. Ezért is olyan hasonlóak nem csak a gasztronómiai különlegességek, de még az épületek és a szobrok kidolgozása, díszítése is! 

 

images--6-.jpg

 

A LAO TÁLALÁS:

 

Nagyon fontos része a társadalmi együttélésnek a közös étkezés! Az összes friss ételt egyszerre felteszik az asztalra. A legjobb falatot a családfő eszi meg, ha vendég érkezik illedelmesen övé lesz az első falat.  

 

 

images--9-.jpg

 

Az ételek elrendezése ízléses, szépen megkomponált. Bambusz esetleg kerámia edényt vagy banánlevelet használnak tálalóedényként. Utóbbit étkezés után eldobnak, ami lebomlik és nem szennyezi a környezetet.

 

 laos_food_02.jpg

 

 

ITALOK:

 

Ami gyakori étkezés során az a LAO BEER, vagyis a Laoszi sör, tele jéggel! Ez az úgynevezett LAO STYLE!- Ennyi sört életembe nem ittam, mint ott.

 Emellett ásványvizet, forralt vizet, vagy teát fogyasztanak, amit helyben termesztenek.

 

 

pudding---2a.jpg

Kakaó helyett itt szójatejet japánul Sójut isznak. Sajnos az én szervezetem érzékenyen reagál rá, megy tőle a hasam, de a kislányom imádta. Tehéntejet is lehet vásárolni, de jóval drágább.

 

 

images--24-.jpg

 

Amit imádtam, és egy csoda az a Laoszi Kávé! Kevesen tudják, de Világhírű a kávéjáról! Életem legfinomabb kávéját itt ittam! Aki azt hiszi ivott jó kávét, az jöjjön ide és utána mondjon véleményt! Igazi prémiumkategóriás kávécsodák vannak! Majd később olvashatsz egy másik írásban róla, hova érdemes beülni!

 

fxdj.jpg

 

Egy forró napon, ha megszomjazol városnézés közepette az utcán árusított kézi készítésű gyümölcslevek, amiről már korábban írtam csillapíthatják a szomjad. Ünnepi alkalmakkor lao-lao-t, rizsből készült pálinkát fogyasztanak.

 

Alkoholok közül mindent megtalálsz, amit akarsz a PUB-okban. Szuper választék van a legjobb francia és olasz borokból és az áruk is igen kedvező, ha nem kedvezőbb mitn hazánkban!

 

 

tom-yum-kung.jpg

 

TRADICIONÁLIS ÉTELEK:

 

-         A Tom Yum Kung Leves

-         Laap

-         Ragacsos rizs

-         Tyaeo

-         Lao Szendvics a Kow Jee Patay

-          

( Ezekről a későbbiekben bővebben is olvashatsz)

 

 

Az étkezés az étel olyannyira fontos a Laosziak számára, hogy minden évben megrendezésre kerül a Lao Food Fesztival, ahol megismerhetik az ide érkezők a térségekben eltérő elkészítési módokat. Erről láthatsz fönt egy kis bejátszást. A laosziakra elmondható, hogy az étkezést italozással, énekléssel a népszerű Karaokee-val zárják. Ételeik könnyűek, laktatóak, vitamindúsak és táplálóak!

 

Arról nincs ismeretem, hogy Magyarországon van e Laoszi Étterem, ahol valóban autentikus Lao kosztot főznek, és nem ilyen magyarosított  vackot, ami a közelében sem jár az eredeti ízvilágnak, de ha valakinek van tudomása ilyenről az legyen kedves ossza meg velem!

 

Hamarosan kitérek az ételek elkészítési módjára és videókat is szeretnék feltölteni, hogy jobban szemléltessem mennyire fontos az étkezés Ázsiában!De erről majd egy másik alrovatban olvashatsz.

 

 

letoltes--5-.jpg

 

 

- Egyre inkább az a benyomásom Európában azért van ennyi beteg ember, mert nem fordítunk kellő időt, figyelmet és energiát az étkezésre!

 

Rohanunk, kész mirelit és dobozos műkajákat eszünk, amik tele vannak tartósítószerrel, adalékanyagokkal, ízfokozókkal. Nem rágjuk meg az ételt, csak egészben lenyeljük, isszuk a sok cukros szénsavas üdítőt, már a legkisebb fejfájásra is beveszzük a gyógyszert, egy egyszerű megfázást pedig nem hogy nem pihenünk ki, hanem rohanunk az orvoshoz, hogy írja fej az antibiotikumot, ami szépen tönkreteszi a bélflóránkat. Ahelyett, hogy feküdnénk, pihennénk, teáznák és adnánk időt a szervezetünknek a regenerálódásra. Az elhízás pedig népbetegség, ami a mozgásszegény életmód következménye. 

 

 

 

images--27-.jpg

 

Ez a rohanó világ fog minket kinyírni előbb utóbb!  

 

 

fd.jpg

 

 

Adjuk meg tehát a módját az étkezésnek. Megfelelő bio alapanyagokból lehetőleg minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! Minél több szárított húst együnk. Nagyon érdekes Ázsiában a tradicionális tartósítást preferálják mind a mai napig. Ez pedig a füst és a szárítás, aszalás.

 

 

images--20-.jpg

 

Kint alig esznek kenyeret, inkább riszt fogyasztanak. A francia gyarmatosítók behozták a Bagettet és ehetsz ha hiányzik a kenyérféle, de hidd el annyira változatos és sokoldalú a Laokonyha, hogy egy percig sem fog eszedbe jutni, hogy hiányérzeted lenne! Inkább élvezd és érezd ezeket a fantasztikus ízeket!

 

 

 

 

Cikkek

Kinyírt az osztriga

2014.10.04

 

                        dscf9026.jpg

 

Kazu anyukája Laoszba érkezett Japánból, mi, hogy kifejezzük örömünket, mert már 2 éve nem láttuk Naomival, egy ünnepi vacsit rendeztünk. 

 

Elmentünk egy nagyon hangulatos kis helyre, ahol a létező legjobb és legfrissebb tengeri herkentyűket kóstolhattuk meg Lao módra.

 

Megrendeltük az ínycsiklandozó falatokat, erre Yoko mama Kazu anyukája mondta, ő nem eszik osztrigát, mert fáradt. Nem értettem mi köze az osztrigaevésnek a fáradsághoz! Én is elég megviselt voltam, nem jól aludtam az éjszaka, de gondoltam ez már nálam állandósult alapállapot a nagy hőség miatt és különben is mi bajom lehet!

 

letoltes.jpg

 

Amikor megettük az ízletesebbnél ízletesebb falatokat hazamentünk, megkaptuk az ajándékokat, amik Japánból érkeztek, majd lefeküdtünk.

 

 

 

images.jpg

 

Egyszer csak mérhetetlen fájdalmat kezdtem érezni a hasamban. Olyan görcsállapot lépett fel, hogy azt hittem mentem meghalok. Majd nagy nehezen görnyedten kivánszorogtam a Wc-re és ahogy szokták mondani, jött alul is felül is!

 

 

der-hasfajas.jpg

 

Amikor laza fél órát tisztultam, elmúlt a görcs. Ittam egy kis vizet, lefeküdtem és megfogadtam Soha többet nem eszek fáradtan osztrigát! Másnap a mellkasomon vérvörös csalánkiütések adták tudtomra, neked fiam paraszt beled van! Maradj a szárnyasnál, marhánál, nyúlnál, birkánál, ezt meg hagyd meg annak, aki ehhez van szokva!

 

 

images--1-.jpg

 

Pocak korábban Japánban is jelezte, hogy nem nagyon tetszik neki ez e fajta élelmiszer! Ettem többfajta tenger gyümölcsét , sashimit vagyis nyers halat, nyers rákot, kagylót, akkor egy laza büfi rohammal szólt hozzám, de azt egy két pohár tejjel tudtam orvosolni. Pocak lehiggadt, de most olyan dühös lett rám, hogy majdnem Kinyírt az osztriga! 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

Tücsköt bogarat ettem

2014.10.04

 

zj.jpg

 

  Első hallásra biztos sokkolónak tűnik, én is kissé gyanakvóan fogadtam, első látásra, de gondoltam a puding próbája az evés mi a bajom lehet és hamm bekaptam!

 

Már egy korábbi cikkben írtam a Dél -Kelet Ázsiai térség ízvilágának és a mexikói konyha finomságainak a hasonlóságáról, de ismét egy bizonyítékot találtam az egykori közös ősi konyhára.

A sült tücsök, a mexikói konyhában ismertebb nevén a chapulinas chilivel és lime-al ízesített ropogós falatka. Az én ízlelőbimbóim egy kis teavajon való pirítást érzékeltek. Az ízletes ételt, hogy kicsit feldobják a lime levelet is megpirították ezen a tücskös teavaj alapon.

 

                    letoltes.jpg

 

A kislányom Naomi először megrettent, amikor megérkezett a rendelésünk! Ennyit mondott: Anya én félek! De amint látta, hogy az apukájával ízletesen falatozunk ő is bátorságot merített és annyira tetszett neki ez az ízvilág, hogy amikor Magyarországra hazajöttünk és tücsköt látott így kiáltott: Anya együk meg!

 

                 8263578084_1915398b8c_o-300x200.jpg

 

Sajnos azt nem tudom, hogy az itt élő tücskök és bogarak emberi fogyasztásra alkalmasak e, de egy biztos, a mi családunk nem fog éhen halni, mert ha kell megeszik tücsköt- bogarat!

 

 

                                  dscf8071.jpg

 

Csak ajánlani tudom egyébként, mert ez a jövő proteinforrása! Nézzétek csak Nonót, ilyen egy jól lakott óvodás! 

 

 

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

LAO SZENDVICS: Kow Jee Patay vagy Tam mak Hoong

2014.10.04

A LAO SZENDVICS: Kow Jee Patay vagy Tam mak Hoong egy nagyméretű kiflibe töltött, minden létező földi finomsággal bőven megtömött némi kis szárított halzúzalékkal ízesített könnyű, finom és laktatós reggeli! Olyan 8000 kip körül van az ára , ha emlékezetem nem csal. Ha erre jársz érdemes kipróbálni!

 

 

 

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

A lao konyha

2014.10.04

 

letoltes--9-.jpg

 

 

A Laokról ami elmondható étkezés terén, az az, hogy MINDENEVŐK. Gondolom ez a történelmükkel, életvitelükkel és azzal van szoros összefüggésben, hogy a laoszi férfi a dzsungelben vadászó életmódot folytatott.

Majd amikor a monsun és más természeti erők nem tették lehetővé a vadászatot ki voltak szolgáltatva a mindennapi élet viszontagságainak. Áttértek a gyűjtögető és halászó életmódra. Ezért étrendjük is ehhez a törzsi létformához igazodva igen változatos.

Megesznek a vadhústól kezdve mindent.  Békát, rákot, kígyót, az elefántot, vöröshangyatojást, magokat, leveleket, gyökereket, mindent ami él és mozog és fogyasztásra alkalmas. Csöndben megjegyzem a mi kis vöröshangyáink elbújhatnak az ottani méretes példányokhoz képest! Sajnos ez kimaradt a kóstolási körutamból, de amint pótoltam beszámolok róla, hogy milyen! 

 

Most megemlítek pár dolgot, ami itt különlegesnek mondható: 

 

lotus3.jpg

 

LÓTUSZ:

 

Szárát és gyökerét egyaránt felhasználják. Cukrozott magját pirítva árulják.

 

letoltes--10-.jpg

 

 KÓKUSZTEJ:

 

Ezzel ízesítik a húsokat, mártásokat. Én kóstoltam olyan Curry-t, ami kókusztejes volt,. Elég érdekes és merész kombináció! Csak ajánlani tudom! Másik kuriózum a kókusztejben főtt rizs mangóval.

Az étkezésnél ami a mienktől különbözik, hogy  az étkezést nem Desszerttel zárják, hanem friss gyümölccsel!

 

letoltes--11-.jpg

 

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK: 

 

Egész évben friss gyümölcsök vannak: A képen a Lambután vagy Rambután található! De van itt banán, papaya, narancs, licsi, tamarino, és más citrusfélék, mangó, carambola, ananász, zapote.

 

letoltes--12-.jpg

 

 

Sok zöldséget esznek, elsősorban nyersen, saláta, káposzta és mindenféle leveleket, a száraz évszakban paradicsomot, uborkát, mogyorót, tököt, gyömbért, sokféle babot, szóját, bab- és szójacsírát, bambuszrügyet, többféle gombát, édesburgonyát, tárót és még sokféle, nálunk ismeretlen zöldséget, gyökeret, levelet.

A képen a Tárót láthatjuk, amit nálunk elsősorban szobanövényként, dísznövényként ismerünk. Elsősorban tápanyagban dús gyökértörzsét, a táró-krumplit fogyasztják. Főzik vagy sütik, körítésként, főzelékként egyaránt elkészíthető, és lisztnek is feldolgozható. Fiatal leveleit és torzsavirágzatát is fogyasztják, a húsos levélnyele hasonlít a rebarbarákhoz (Rheum). Levelét aszalják, ez a buddhista kolostorok vegetáriánus konyhájának egyik alapanyaga.

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

Nyers tavaszi tekercs mogyorószósszal

2014.10.04

 

images--10-.jpg

 

NYERS TAVASZI TEKERCS MOGYORÓ SZÓSSZAL:
 

Az én egyik kedvencem a szinte nullkalóriás, nyers tavaszi tekercs. A rizspapírt ami palacsinta alakú vízbe áztatjuk amitől megpuhul. Ezt megtöltjük édes fasírtszerű húsdarabkával, rengeteg nyers zöldséggel, levelekkel, mi mentát, citromfüvet koriandert stb tettünk bele és ezt chilis –paradicsomos pörkölt földimogyorós szószba mártod és úgy eszed! Egy álom! Könnyű finom és laktató és persze egészséges! 

 

A Mogyorószósz: Alapja a Tao Tao szósz, aminek elkészítési módját a Gasztronómia részben megtalálod, annyi kis plusszal, hogy kevesebb chipi kell bele picivel több paradicsomszósz vagy ketchup és jó sok frissen őrölt pörkölt földimogyoró! Imádni fogjátok érdemes kipróbálni! 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

Tyaeo vagy Tao Tao szósz

2014.10.04

 

11.jpg

 

TYAEO vagy Tao Tao szósz:

 

Ez egy speciálisan laoszi csípős szósz, amely tartalmaz foghagymát, chilit, tintahalszószt, paradicsomot és fűszernövényeket. Ebbe mártogatják a rizst, vagy húst. Méregerős! 

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

Ragacsos rizs

2014.10.04

 

image-8-300x210.jpg

 

RAGACSOS RIZS vagy más néven Sticky Rice 

 

Ez a tradicionális Laoszi rizs, nem olyan, mint a hazánkban készült rizs! Amiben különbözik, hogy nem főzik, hanem gőz fölött bambuszedényben párolják. Készítés előtt egy nappal beáztatják, hogy megszívják magukat a rizsszemek és a magas gluténtartalma miatt egybe fog állni az egész.

 

Nekem ízlik, hisz itthon is rizsfőzőt használok mindenfajta fűszer nélkül, csak annyi, hogy az állaga más. Annyiból jobb, hogy könnyebb Hasival vagyis pálcikával enni, mert összeáll.

 

 

images--21-.jpg

 

Ott kint kézzel eszik. De lehet kapni olyan változatot is, amit banánlevélben párolnak! A banánlevelet egyébként nem csak rizs, de hús párolására is használják! Van benne egy olyan anyag, aminek hatására a hús hamarabb megpuhul és omlósabb lesz. A rizs tálalását tekintve kis szövött bambuszkosárkába teszik az asztal közepére, melyet körül ülnek és mindenki csipeget belőle.

 

Videon az Úr bemutatja az otthoni elkészítési módját:

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

Mi az a LAAP?

2014.10.04

 

LAAP:

 

A másik közkedvelt étel a Lao konyhában a Laap ejtsd: LÁP. Elkészítési módja pofonegyszerű!

 

Egy borotvaéles késsel finomra vágott, mentát, citromfüvet, koriandert, tojásgyümölccsel, chilipaprikával, egyéb idényzöldséggel, húsokkal legyen az hal, csirke, sertés, vagy bármi más jól összekeverem és ezt tálalom külön ragacsos rizs és papaya saláta kíséretében!

Egyébként mindenből lehet Laapot készíteni és ennek összetétele területenként változó, vannak helyi specialitások. Én imádtam! 

 

Video-n bemutatja a helyi szakács lépésről lépésre az elkészítés menetét: 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

Tom Kaim a tojáscsoda

2014.10.04

Laoszban a tojást legyen az liba, kacsa, tyúk, hangya, hüllő tojás minden létező formában fogyasztják! A Tom Kain egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel! Fogadjátok szeretettel ezt a kis videot:

 

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

A Lao Sertéspörkölt elkészítési módja:

2014.10.04

Azt hinné az ember, hogy a pörkölt az egy magyar étel! Pedig nem! Laoszban is előszeretettel főzik! Természetesen más alapanyagok és fűszerek hozzáadásával, de az íze ebben a formába is Isteni! Most nézzük ők hogy bolondítják meg:

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0