Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gasztronómia

 

images--1-.jpg

 

Nagypapám mindig arra tanított ne játsszak az étellel, és ne válogassak, mert a világ másik felén milliók éheznek! Ez az intelem olyannyira belém ivódott, hogy sem finnyás nem vagyok, sem válogatós! Ha kajáról van szó, bátran megeszek mindent, amit elém tesznek, még ha az a mi kultúránk számára kissé visszataszító is. Nem mondom, hogy nem volt néhány könnyes pillanatom, vagy átvirrasztott éjszakám, de azt hiszem, hogy megérte! Minden egyes tapasztalat, amit szereztem gazdaggá tett!

 

Ha egy egzotikus országban jár az ember, alap dolog, hogy azzal kezdi az ország feltérképezését, hogy végig járja a főbb turista látványosságokat, megnézi a helyi műalkotásokat, múzeumokat és végigkóstolja az ottani specialitásokat. Egy másik kultúra nem csak a képző és iparművészetből, zenéből áll, hanem, adott térségre jellemző ízvilágból, mely néha többet mond minden szónál.

 

 

images--3-.jpg

 

 A gasztroturizmus egy fontos pillére a Turizmusnak. Ha jól be van vezetve, van kellő ismeretanyag, ami felkelti a turisták érdeklődését, komoly motiváló tényező lehet, egy utazás célpontjának megválasztása során!

 

 images.jpg

 

Én speciel hedonista vagyok és imádok mindent, ami jó és finom! Szeretek enni. Nem! Helyesbítek, imádok enni! Ha tehetném, végigkóstolnám, habzsolnám a világot! Mondjuk biztos széthíznék, és alig férnék el a repülőgép ülésén, de el tudnám képzelni ezt a fajta sanyargatást! A másik alibim, az a mondás, ami úgy tartja: „Az vagy, amit megeszel!” Én minden akarok lenni! Mindent akarok látni, megismerni, megtapasztalni! Miért? Mert egyszerűen erre neveltek!

 

 img_bamboocook_wholefish.jpg

 

Egy térséget az íze alapján be lehet kategorizálni. Kazutól, aki már majdnem egész Ázsiát bejárta és végigkóstolta sokat hallottam, a Dél –Kelet Ázsiai konyha különlegességekről! Ezért amikor Thaiföldre majd Laoszba érkeztünk az volt az első, hogy megkóstoljak az általa kedvelt tradicionális ételeket!

 

 

foodvientianeboatrace-07.jpg

 

Az igazság az, hogy undor helyett az volt az első gondolatom én is szeretném kipróbálni ezt az Európában ismeretlen csemegéket. Különösen ezt a fajta bátorságot és ételhez való hozzáállást szereti bennem, ami a magyarokra egyáltalán nem jellemző, a külföldiek szerint.

 

klzu.jpg

 

A magyar konyha rém egyszerű. Só, piros paprika, hagyma, zsír. Amikor a híres filmszínész Gérard Depardieu a konyhánkat leminősítette vérig voltunk sértve, pedig ha sokat utazunk és tapasztalunk akkor igenis a magyar konyha nagyon egyszerű ízvilágú, különösen egy sokat kóstolt és ízlelt francia nyelv számára.

 

 

images--18-.jpg

 

No de nézzük a Lao konyhát! Első észrevételem az volt, hogy a mexikói és a dél kelet ázsiai konyha nagyon hasonló! Mindkettőnek az egyik markáns és meghatározó növénye a Chilli paprika! A repertoárt illetően is van rengeteg hasonlóság. – Gondolom, ez azzal lehet összefüggésben, amikor még a Kontinensek egységes egészet alkottak és a Mongolid rassztoknak szabad átjárásuk volt a mai Dél – Amerika területére. Elvándoroltak, amikor a Földrészek leváltak egymástól a népcsoportok elszakadtak és elszigetelten élték tovább életüket. Viszont az addig használt forma és ízvilágukat tovább örökítették új generációik számára. Ezért is olyan hasonlóak nem csak a gasztronómiai különlegességek, de még az épületek és a szobrok kidolgozása, díszítése is! 

 

images--6-.jpg

 

A LAO TÁLALÁS:

 

Nagyon fontos része a társadalmi együttélésnek a közös étkezés! Az összes friss ételt egyszerre felteszik az asztalra. A legjobb falatot a családfő eszi meg, ha vendég érkezik illedelmesen övé lesz az első falat.  

 

 

images--9-.jpg

 

Az ételek elrendezése ízléses, szépen megkomponált. Bambusz esetleg kerámia edényt vagy banánlevelet használnak tálalóedényként. Utóbbit étkezés után eldobnak, ami lebomlik és nem szennyezi a környezetet.

 

 laos_food_02.jpg

 

 

ITALOK:

 

Ami gyakori étkezés során az a LAO BEER, vagyis a Laoszi sör, tele jéggel! Ez az úgynevezett LAO STYLE!- Ennyi sört életembe nem ittam, mint ott.

 Emellett ásványvizet, forralt vizet, vagy teát fogyasztanak, amit helyben termesztenek.

 

 

pudding---2a.jpg

Kakaó helyett itt szójatejet japánul Sójut isznak. Sajnos az én szervezetem érzékenyen reagál rá, megy tőle a hasam, de a kislányom imádta. Tehéntejet is lehet vásárolni, de jóval drágább.

 

 

images--24-.jpg

 

Amit imádtam, és egy csoda az a Laoszi Kávé! Kevesen tudják, de Világhírű a kávéjáról! Életem legfinomabb kávéját itt ittam! Aki azt hiszi ivott jó kávét, az jöjjön ide és utána mondjon véleményt! Igazi prémiumkategóriás kávécsodák vannak! Majd később olvashatsz egy másik írásban róla, hova érdemes beülni!

 

fxdj.jpg

 

Egy forró napon, ha megszomjazol városnézés közepette az utcán árusított kézi készítésű gyümölcslevek, amiről már korábban írtam csillapíthatják a szomjad. Ünnepi alkalmakkor lao-lao-t, rizsből készült pálinkát fogyasztanak.

 

Alkoholok közül mindent megtalálsz, amit akarsz a PUB-okban. Szuper választék van a legjobb francia és olasz borokból és az áruk is igen kedvező, ha nem kedvezőbb mitn hazánkban!

 

 

tom-yum-kung.jpg

 

TRADICIONÁLIS ÉTELEK:

 

-         A Tom Yum Kung Leves

-         Laap

-         Ragacsos rizs

-         Tyaeo

-         Lao Szendvics a Kow Jee Patay

-          

( Ezekről a későbbiekben bővebben is olvashatsz)

 

 

Az étkezés az étel olyannyira fontos a Laosziak számára, hogy minden évben megrendezésre kerül a Lao Food Fesztival, ahol megismerhetik az ide érkezők a térségekben eltérő elkészítési módokat. Erről láthatsz fönt egy kis bejátszást. A laosziakra elmondható, hogy az étkezést italozással, énekléssel a népszerű Karaokee-val zárják. Ételeik könnyűek, laktatóak, vitamindúsak és táplálóak!

 

Arról nincs ismeretem, hogy Magyarországon van e Laoszi Étterem, ahol valóban autentikus Lao kosztot főznek, és nem ilyen magyarosított  vackot, ami a közelében sem jár az eredeti ízvilágnak, de ha valakinek van tudomása ilyenről az legyen kedves ossza meg velem!

 

Hamarosan kitérek az ételek elkészítési módjára és videókat is szeretnék feltölteni, hogy jobban szemléltessem mennyire fontos az étkezés Ázsiában!De erről majd egy másik alrovatban olvashatsz.

 

 

letoltes--5-.jpg

 

 

- Egyre inkább az a benyomásom Európában azért van ennyi beteg ember, mert nem fordítunk kellő időt, figyelmet és energiát az étkezésre!

 

Rohanunk, kész mirelit és dobozos műkajákat eszünk, amik tele vannak tartósítószerrel, adalékanyagokkal, ízfokozókkal. Nem rágjuk meg az ételt, csak egészben lenyeljük, isszuk a sok cukros szénsavas üdítőt, már a legkisebb fejfájásra is beveszzük a gyógyszert, egy egyszerű megfázást pedig nem hogy nem pihenünk ki, hanem rohanunk az orvoshoz, hogy írja fej az antibiotikumot, ami szépen tönkreteszi a bélflóránkat. Ahelyett, hogy feküdnénk, pihennénk, teáznák és adnánk időt a szervezetünknek a regenerálódásra. Az elhízás pedig népbetegség, ami a mozgásszegény életmód következménye. 

 

 

 

images--27-.jpg

 

Ez a rohanó világ fog minket kinyírni előbb utóbb!  

 

 

fd.jpg

 

 

Adjuk meg tehát a módját az étkezésnek. Megfelelő bio alapanyagokból lehetőleg minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! Minél több szárított húst együnk. Nagyon érdekes Ázsiában a tradicionális tartósítást preferálják mind a mai napig. Ez pedig a füst és a szárítás, aszalás.

 

 

images--20-.jpg

 

Kint alig esznek kenyeret, inkább riszt fogyasztanak. A francia gyarmatosítók behozták a Bagettet és ehetsz ha hiányzik a kenyérféle, de hidd el annyira változatos és sokoldalú a Laokonyha, hogy egy percig sem fog eszedbe jutni, hogy hiányérzeted lenne! Inkább élvezd és érezd ezeket a fantasztikus ízeket!

 

 

 

 

Cikkek

Bambusz leves elkészítése videoval illusztrálva

2014.10.04

 Most egy videó shéf segítségével elkészíthetjük életünk első bambuszlevesét! Amikor először megkóstoltam olyan volt mintha zöldtea levest innék, de a friss ropogós bambusz nagyon lággyá ízletessé és különlegessé tezsi ezt a gyógylevest! Csak ajánlani tudom!

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

Larb Kai és Tom Kai főzése videon

2014.10.04

 A legismertebb autentikus Lao étel a Larb Kai és a Tom Kai. Moat ennek elkészítésébe nyújtunk bepillantást:

 

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0

Tom Yum Kung Leves

2014.10.04

 Ez a leves a tenger gyümölcseiből álló rettentően csípős lime-os (aki nem ismerné, ez a zöld citrom), zöldséges leves! Az első benyomásom igen vegyesre sikeredett, ugyanis nem tudtam, hogy a levesben lévő fűszerleveleket nem kell szétrágni.

 

Ahogy összerágtam a lime levelet és a ki tudja még hányféle friss fűszernövényt, olyan érzésem volt, mintha csípős mosószert innék. A könnyem és az orrom folyt, annyira szétmarta a nyálkahártyám és irritált ez az erős aromájú levesm ami olyan forró volt, hogy szét égette a számat.

 

 Majd elkezdtem kísérletezni, lágyan ízlelni és úgy enni, hogy nem rágom össze a leveleket, csak leszopogatom, majd kiszedem. Egyre jobban kezdtem élvezni, ezt az ízkavalkádot! Hihetetlen! A garnéla, a tintahal kissé édeskés íze és ez a csípős lime-os leves. Azóta az egyik kedvencem lett! Megjegyzem ez a leves, úgy felpörgeti az anyagcserét, hogy utána rohanás a mellékhelyiségbe és rögtön csinálunk helyet a második fogásnak. Lehet ezért olyan vékonyak az ottani emberek és ezért olyan erős a gyomruk és az immunrendszerük.

Elkészítését ezen a videón majd alatta szöveges formában is megtalálhatod: 

 

 

images--30-.jpg

Elkészítése:

Ez egy csípős-savanyú leves, melybe belevegyül a rák édessége, a tenger sóssága, a citromfű s a citromlevél enyhén kesernyés citrusaromája. Némi borsos fanyarságot ad neki a galangagyökér (más néven thaiföldi gyömbér), savanyúságát pedig az utolsó pillanatban hozzáadott zöldcitromlétől kapja. Tálaláskor friss fűszernövényekkel illatosítjuk.

 

 

 letoltes--6-.jpg

 

Kicsit hasonlóan készül a teához, „infuzionálással”. Vagyis inkább egyfajta aromás „tea”, mintsem hosszan főtt leves. Szerezzünk be jó minőségű fagyasztott vagy felolvasztott garnélarákot (ügyeljünk rá, hogy ne legyen sem előfőzött, sem rizsföldeken tenyésztett távol-keleti fajta). Négy személyre 400 gr garnéla szükséges, 6-10 chilipaprika (piros és zöld vegyesen), továbbá 4 cm galanga, 2 cm gyömbér, 3 citromfű, 6-8 citromlevél, halszósz, továbbá fűszernövények – elsősorban koriander zöldje, bazsalikom és menta.

 

 

letoltes--7-.jpg 

 

A nyers rákot alaposan megmossuk, fejét letekerjük, páncélját lehántjuk (a farokrészt rajtahagyjuk). A tisztításhoz a hátát éles késsel bemetsszük, s eltávolítjuk a vékony fekete bélcsatornát. Félórára hideg sós-cukros vízbe áztatjuk (1 liter vízre 2,5 dkg só és 2,5 dkg cukor kell). Ez minden más rák elkészítéséhez is tanácsolható: a húsa így friss, ízes és feszes lesz. A páncélt közben öt perc alatt kevés olajon, közepes lángon megpirítjuk, majd leitatjuk róla az olajat, s bő egy liter vízzel feltesszük főni.

 

 

letoltes--8-.jpg 

 

Szeletekre, illetve csíkokra vágva hozzáadjuk a citromlevél, a galanga, a gyömbér, a kimagozott chilli mennyiségének a felét. A citromfűről külső fás rétegét lefejtjük, a felső kétharmadát kitevő száraz végét is levágjuk – ezeket a csúnya, használhatatlannak tűnő részeket durvára vágva szintén a levesbe dobjuk. A levet húsz percig kis lángon, enyhén gyöngyözve forraljuk, aztán leszűrjük, 2-3 evőkanál halszósszal ízesítjük. (Ügyeljünk arra, hogy a legvégén hozzáadandó citromlé a csípősség érzetét enyhíteni, a sósság érzetét fokozni fogja.)

 

 

images--31-.jpg 

 

 

Ez az első főzet egyfajta „szélességet” avagy „testet” ad a levesnek. Ezután készül a második főzet, ami majd a frissességet és a végső komplexitást hozza meg. Ehhez finomra vágjuk a megmaradt gyömbért, galangát, vékony karikákra a maradék chillit. A citromfű alsó, kb. 10-12 cm-es szép részét enyhén megklopfoljuk, vékony karikákra vágjuk. Hajszálvékony csíkokra vágjuk a megmaradt citromleveleket is, majd mindent beleteszünk az imént leszűrt infúzióba. Felforraljuk, további 2-3 percig ázni hagyjuk, közben zöldcitrommal ízesítjük – annyival, hogy kiegyensúlyozott pikáns-savanyú ízt kapjunk. Tálaláshoz az a legjobb megoldás, ha a tányérokba tesszük a nyers rákokat és a frissen összetépdesett fűszernövényeket (fele koriander, kisebb része bazsalikom, egész kevés menta). Erre öntjük rá a tűzforró levet, majd 30 másodperc múltán fogyasztjuk.

 

Forrás: buvosszakacs.blog.hu

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Gasztronómia / Hozzászólások: 0