Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerelem determináns

2016.01.27

A szerelem fogalmát a különböző kultúrákban és társadalmi közegekben eltérő módokon határozták meg.

 

 

mmn--.jpg
 

 

A szerelem típusai:

 

  • Erosz-Platóni értelemben vett szerelem:  sóvárgás, testi vágyakkal beteljesülő szerelem

 

Erosz: a szerelem és a szexuális vágy istene a görög mitológiában. Rómában ugyanezt az istent Amor vagy Cupido néven tisztelték.

 

  • Plátói szerelem:

 

  • A plátói szerelem testileg soha be nem teljesülő szerelem. Nincs érintés, nincs érzéki ölelés, csupán a fantáziánkban szoríthatjuk magunkhoz kedvesünket. Szerelem tárgyának fogalma sincs arról, hogy mit érzünk iránta, és ez az állapot igen sokáig fennállhat. Tökéletes egyoldalú szerelem, mely egyszerre csodálatos és fájdalmas. Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a plátói szerelem nagyon biztonságos: nem kell attól félni, hogy kiszemeltünk elutasít, mivel nem is tud a feléje irányuló érzésekről. Nem kell attól félni, hogy megismerjük a másik hibáit, és kiábrándulunk belőle, hiszen a fantáziánkban mindig éppen úgy viselkedik, ahogyan mi szeretnénk. Nyugodtan lehet szemlélni, távolról csodálni.

 

nkl.jpg

 

 

Az eredeti jelentésben idősebb férfi tanítja a fiatalabb generációt: mind kulturális, filozófiai, és szexuális szempontból. A szó jelentése manapság megváltozott, ahogy a nők férfiak egymás közötti viszonya. Új létformák is megjelentek mint az agglegény és a szingli lét. Manapság a szeretetet és a gyűlöletet egy hajszál választja el egymástól! A szeretet, szerelem ellenpontja nem a gyűlölet, hanem a közöny, mert addig míg van releváns érzés, addig nem lehet közömbös a másik személy, de ha ez az érzés egyszer s mindenkorra megszűnik létezni a személy a feledés homályába merül.

 

 

gjvh.png

 

 

A szexuális kapcsolat sem keverendő össze a szerelemmel. A szerelem nincs tekintettel korra, nemre, társadalmi hierarchia rendszerre, bőrszínre, nemzetiségre, vagyoni helyzetre, szociális státuszra. A költészetben a szerelem egyfajta sosem-múló társ, szenvedések okozója. Egy mondás járja: a boldog szerelmeknek nincs történetük. Szerelmet érezhet az ember több vagy egy ember iránt is, a létezés iránt is (ez a hála legintenzívebb fokozata.) Egyfajta képesség a boldogságra.

 

 

lo.jpg

 

 

Aki szerelmes az nem szabad és tanulnivalója van az adott személlyel, nem véletlen, hogy pont egymásba szerelmesek. Ezt vallja a pszichológia is. Aki nem szabad az RAB, Fogoly.. Funkcionálisan vizsgálva fajfenntartó tevékenység a szerelem ha szexel párosul. A természet kegyessége, addig is jól érezhetjük magunkat, a kellemest összekötve a hasznossal.

 

 

 

12540852_1065264600161698_5230016679039398224_n.jpg

 

 

Más kutatók szerint, a szerelem igen magasra értékelendő dolog, ráadásul egy kulcs a lelki fejlődésben a továbblépéshez. Isabelle Filliozat az EQ című könyvében azt írja, hogy szívesen határozná meg a szerelmet úgy, mint az intimitás megélésének képességét. De elrejtjük magunkat a hozzánk közelállók elől, s pont emiatt nem jön létre a spontán energia-, gondolat-, érzéscsere. Ez nagyon rossz tényállás, viszont lehet rajta változtatni bármikor. A pszichológiában viszont megállapították, hogy a párok egy idő után egymáshoz hasonlóak lesznek, vagy már eleve azok voltak.

 

 

12573192_10206390454813768_1498712510071559402_n.jpg

 

 

Osho, indiai gondolkodó szerint, a szerelem egy csodás dolog. Addig, amíg kapcsolódásban tart, s nem kapcsolatban. Felfogása szerint a szerelemnek áradnia kellene egy adott személy felé, amíg az életben úgy hozza, de holnap nyugodtan áramolhat egy másik személy felé, kötelezettségek nélkül. Szerinte, mindenkinek ezt kellene csinálnia, és így mindenki boldog lehetne.

 

 

12651341_1109144149117518_9082893554376106200_n.jpg

 

 

A kapcsolatot elítéli, mert az berögzült, a múltra épít: Tegnap szerelmes voltam beléd. De – mondja Osho – az tegnap volt! Ma már lehet hogy elmúlt az érzés, miért folytassák hát a kapcsolatot. Elítéli ezt mint egyfajta rabszolgaságot. A kapcsolódást preferálja, melyhez azonban bátorságra van szükség.

 

 

imbackgr.php.jpg

 

 

Vátszjájana indiai filozófus Kámaszútra című művében leírja, hogy a szerelemérzés négyféle módon alakul ki az emberek között.

 

  • Megszokásból kialakuló szerelem, ami egy cselekvés állandó és folytonos gyakorlásából eredő ragaszkodás, a nemi közösülés megszokásából keletkező szerelem

 

  • Képzeletből támadt szerelem, ami kizárólag a gondolatokból ered. Ilyen például a szenvedély, amit némely férfi, nő és a kasztráltak éreznek a szájközösülés iránt.

 

  • Hitből keletkezett szerelem, ami két szerelmes kölcsönös ragaszkodása, mivel mindkét fél a másikban látja kiegészítő felét.

 

  • Külső dolgok érzékeléséből létrejött szerelem, amikor az érzékelés által okozott élvezet felülmúlja azt az élvezetet, amelyet a szenvedély többi fajtája kelt, és csak a külső érzékelésen keresztül jöhet létre

 

  • A szerelem célja a boldogság. E boldogság megvalósulásának útja, ha megtaláljuk szerelmünk tárgyát, azt az embert, akiben egész lényünk minden területén (test, lélek és szellem) igazi társra lelünk. Ha rálelünk, akkor ezt a társat mindenki előtt vállaljuk, és hűségesen szeretni fogjuk.

 

mkjle.jpg

 

 

A szerelem és a szeretet közötti különbség:

Végtelenül erős mély intenzitású emóció, amely által szorosabban kötődünk a másik félhez. Szerelem nincs szeretet nélkül, míg szeretet létezhet szerelem nélkül, ez a barátság alapköve.

A művészet állandó fókuszában szerepelt a szerelem kérdése egészen Michelangelo szobraitól megkezdve a modern kori zenéig Haddaway-ig, hisz ő is csak azt kereste : What is love? Mi a szerelem?

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.