Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érzések

Cikkek

A túlélő amulettje

2015.12.22

Egy barátom megkért írjak cikket a levenduláról, mert egy levendulafarmja van. Aki ismer, tudja, öntörvényű vagyok, az írás nálam parancsra nem megy, az írás ettől sokkal több.  Számomra ez egy átszellemült lelkiállapot, egy isteni sugallat. Kapcsolatba lépek az Örökkévalóval és én csak lejegyzem, amit a fülembe súg. Így történt ez most is…

 

 

Végighallgattam a történetét, bevallom szíven ütött! Ezért valami különlegessel szerettem volna megajándékozni. Most megosztom veletek a Levendula farm csodálatos történetét, ami akár mese is lehetne, de nem az, sokkal inkább egy tanulságos történet! Aki pedig nem hiszi, javaslom járjon utána!

 

fjh.jpg

 

 Romhányi Csaba barátomnak a Levendula sokkal több, mint egy haszonnövény, számára egy szakrális síkon mozgó amulett, a halál utáni második élet, az újjászületés szimbóluma.

 

 

Mert történt egyszer, hogy ez a jó barátom élte a menedzsertípusú emberek száguldó mozgalmas életét, őrölte a sors mókuskerekét, míg egy napon a Jó Isten, döntést adott a kezébe, élsz vagy meghalsz,- szólt hozzá az Úr!  Ez a barátom nem értette miért pont ott és akkor történt a JELENÉS,  csak azt tudta, gyors döntést kellett hoznia! Az ember az Istennel mégsem lacapacázhat és időt sem kérhet! Hát döntött és az élet mellett voksolt.

 

 

Amikor kinyitotta szemét egy kórházban ébredt. Körülötte furcsa zajok és fények szűrődtek, minden hideg és idegen volt. Később kiderült egy szörnyű autóbalesetet élt túl.

 

images.jpg

 

Amit álomnak hitt egyesek szerint az élet furcsa végjátéka, az agy ilyenkor játszik az emberrel, de nem!  Ő tudta, Isten okkal küldte vissza a Földre, okkal adott neki egy második lehetőséget! Felnyitotta szemét, amit előtte élt életet az nem élet volt, csak rohanás, száguldás! Az élet nem erről szól, attól sokkal több!

 

jk.jpg

 

Addig semmi földi szépségre és jóságra nem volt ideje rácsodálni, mert élete 90%-át az üzlet, a pénzkeresés, a rohanás és a maradék csekély százalékot, a család töltötte ki!

 

index.jpg

 

Kórházi ágyán gondolkozván átértékelte eddigi sivár életét! Ami az újjászületés csodálatos első pillanatai voltak!

 

jezus-05.jpg

 

 Jött a megvilágosodás, a változás a megtisztulás! Miként is élhetne egy tartalmasabb életet?- Hát becsukta a szemét és magába nézett: Isten neki is súgott, Levendulafarmot épített.

 

cms-image-000000196.jpg

 

Mind az a szeretet és békesség, amit eredendően minden ember megkap születése pillanatában útravalóul az Úrtól, ebben a kis földi paradicsomban gyökeret vert és a törődés, gondoskodás hamar bő terméshozammal ajándékozta meg.

 

levendula-mezo-02-610x379.jpg

 

Ő pedig, hogy a csordultig tele lévő szeretetet és boldogságot, amit magában érzett ne sajátítsa ki, mert mint tudjuk az élet ettől sokkal több, hogy az örömöket magunkba elzárjuk, kis tégelyekbe raktározta. Ezekből a tégelyekből később illatzsákok, aromaterápiás szappanok és megannyi kellemes nyugtató és egészségmegőrző szépségápolási cikkek születtek!

 

dsc_2439.jpg

 

Napokon belül itt a karácsony, ha Te is valami különleges, exkluzív limitált kiadású kézműves termékkel szeretnéd meglepni a szeretteidet, bizton állíthatom Romhányi Balunál megtalálod amit keresel!

 

n-dj-c9u.jpg

 

Ő egy igazi Survivor ( TÚLÉLŐ ) és minden egyes termékében ott az ÉLET!  Akár a szakács étele, ezek a  remekművek is  át vannak itatva egy csöppnyi szeretettel, gondoskodással és magával a SORSSAL!  A Mindenható adta az esszenciát hozzá, az ő műhelyéből való! Ezért mindenképpen Földöntúli élményt nyújt! De, hogy kissé földhözragadtak legyünk, ne felejtsük el, azt az üzenetet kedves olvasó:  Mindig van második esély, csak olvasd a jelet és hallgass a belső hangra, hátha éppen neked is súg valamit az Örökkévaló! "

Elérhetősége:

https://hu-hu.facebook.com/rblmanufaktura/

http://www.rblmanufaktura.hu/

 

Nem szerettem volna a saját oldalamra reklámokat felpakolni, de az ő története nem reklám, hanem üzenet: " CARPE DIEM" avagy élj a mának!" Boldog Karácsonyt barátaim és kedves olvasóim!

 

 

 

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Érzések / Hozzászólások: 0

Lélekvesztő

2015.12.03

Lélekvesztő

 

jhl.jpg

 

Létezik Japánban egy hely, ahova feltöltődés mellett megpihenni, meghalni járnak a kiüresedett, kiégett lelkek. Ez a hely az egyetlen magányos vidéke a zsúfolt Szigetországnak a neve Fujijama más néven Fuji San, Japán szent hegye.

 

Ezen az öreg idős magaslaton lakik az egyik legősibb, legnagyobb tiszteletre méltó hatalmas Kami vagyis egy Istenség, ő a Fuji Istene, Lelke, Szelleme.

 

 

ju.jpg

 

Ha megmászod a több méteres  magaslatot, megküzdesz az elemi őserőkkel, végső erőfeszítésed közepette eggyé válasz a természettel, a mindenséggel megtörténik a tökéletes metamorfózis. 

 

332.metamorfozis.jpg

 

Csupasz testtel és szívvel járulsz az Istenek elé. Valahogy a hegy mindig is közkedvelt lakhely volt az istenek számára, gondoljunk csak a görögöknél az Olümposzra. Nem tudom, talán onnan jobb a kilátás, nagy képernyőn keresztül élvezhetik az eseményeket a világ szappanoperájából szemezgetve.

 

jfzt.jpg

 

Mert ugye kétségünk sem lehet arról, az élet egy rövidfilm. Peregnek a kockák. Te döntöd el a vége komédia vagy tragédia legyen.

 

everyday-love-comics-illustrations-soppy-philippa-rice-201.jpg

 

A Fuji az a hely, ahol számadást vethetsz eddigi életedről. Eldöntheted jó irányba haladtál, folytatod vagy feladod! Eldöntheted a lelked itt marad vagy továbbmész, le az emberek közé a Lélekvesztőbe.

 

11921677_1032629270110463_1055043431497446514_n.jpg

 

Egyszer sikerült feljutnunk autóval, nagyon közel a tetejéhez. Valami óriási erő tombolhatott legfelül, mert több méretes magas kidöntött fák hevertek mindenhol. Vihar utáni csönd honolt, minden kietlen, kopár, hideg nyirkos és halott volt… Féltem...

 

image.aspx.jpg

 

Aki feljut ide, ahol a madár se jár, leveheti megannyi álarcát, mert az emberek sok maszkát viselnek. Persze ez elengedhetetlen a társadalmi lét terepein, az egyén így védi magát a külvilággal szemben.

 

kghhij.jpg

 

- Lent az emberek társadalmában óriási az elvárás. A munkaalkoholizmus társadalmi minta. Óriási nyomás nehezedik az egyénre. Itt még az idő is gyorsabban telik…

 

jhkl.png

 

A nonverbális kommunikációjuk minimalizált. A mérhetetlen elfojtás, a belül megélt fájdalom rezzenéstelen arccal, az örökös vidámság köntösébe bújtatva, talán ezek jellemzik legjobban a japánokat. Soha sem tudhatod, egy japán belül mit gondol, mit érez!

 

 

hjol.png

 

Mindig mosolyognak, nem tudod mikor fáj a szívük. Megtanították nekik, hogy kell rezzenéstelen arccal tűrni a  fájdalmat! Ha nagyon fáj, akkor kell a legjobban mosolyogni.

 

 

2a3ee0ed4a8c38ef4aa8548a9921a366.jpg

 

A sírás a megadás a gyengeség jele. Ezt senki nem engedheti meg magának! Tiszteletlenség lenne az egyén  részéről terhelni a másikat a bánatával! „Éld meg Te a fájdalmad, nézz szembe vele és küzdj meg Te vele! – a fájdalom magánügy.”

 

zhghg.jpg

 

 Mosolyognak ha sírnak, ha örülnek, sőt a mosolygós gyilkos elnevezés innen ered. Tehát a japán maszka más. Egy telebotoxozott álarc, ahol az arcizmok, amik elárulják az érzéseket, ki lettek iktatva, meg lettek gyilkolva. Mindig ugyanolyan, sohasem más…

 

jhklk.jpg

 

Az interperszonális kapcsolatok szintén érdekesek. Kevés a közvetlen kontaktus, érintkezés. Nincs kézen fogva sétálás még párok között sem, mert nem illik.  Nincs csók az utcán, nincs összebújás. Nem tudják miért jó az ölelés. Kazu szerint az ölelkezés kellemetlen érzés, olyan mintha viszketne a bőre. Egyszer azt mondta üres a japán szív….

 

u_hu_5_0436.jpg

 

 Én úgy fogalmaznék nem üres csak más. Más a prioritás. A kézzel fogható dolgok kerülnek előtérbe! Legyen étel, ház, biztonság. Az érzelmek másodlagosak, az mindenki magánügye.

 

hjkgh.jpg

 

 

A nonverbális kommunikációjuk nagyon visszafogott és határozott. Amellett, hogy zseniális pókerarcok rendkívül jó stratégák. Mindig mindent tudatosan csinálnak, a legapróbb részletekig megtervezve! Gondosan az előre felvázolt forgatókönyv szerint. Kevés a spontaneitás és a kreativitás szabadsága a privát életben.

 

kjlik.jpg

 

Talán ebben a történelemnek is nagy szerepe van. Le vannak fojtva. A belső frusztrációt leginkább az alkoholba fojtják. Munka után bevált szokás a kollektív ivás, amit szintén a munka részének tekintenek és ahol képesek magukat leamortizálni teljes mértékben.

 

liu.jpg

 

Óriási társadalmi hierarchia van a főnök és a beosztottak, nők és férfiak között. Néha úgy érzem , a tisztelet félelemből fakad…de lehet, csak én érzem így, mint gajdzsin (idegen,  külföldi) .

 

12347755_1669740903243043_6491377270625323121_n.jpg

 

Nehezen ismerkednek, egy kutatásból kiderült a legkevesebb a szexel eltöltött idő náluk. Mindenki nyomkodja a telefonját és mivel zsúfolt nagyvárosokban élnek, a pörgés, maximális elvárással bíró  munkamorál végeztével, mindenki magányra saját területre vágyik. Kevés a közös családi program.

 

jh.jpg

 

Ez az elszemélytelenedés, elhidegülés egyre inkább Európában és Amerikában is teret hódított a fogyasztói szokások megváltozásával. A digitális média, közösségi oldalak megjelenésével ki sem kell mozdulni az otthonunkból, az idő és információ szerepe felértékelődött.

 

jkkholgul.jpg

 

Szinte telefonon és chaten társalgunk, egyre kevesebb a közvetlen emberi kommunikáció. A digitális kommunikációban nagyobb a félreértés forrása. Egy egyszerű „ NEM” is jelenthet sok mindent.  A hanglejtéstől a gesztustól a mimikától függ a jelentése, értelmezése a befogadó a vevő számára.  Ezt az űrt még a hangulatjelek sem kompenzálják.

 

zgujztu.jpg

 

Én személy szerint preferálom a közvetlen emberi kommunikációt, mert hiszek abban két ember között legrövidebb út egy mosoly! On-line ez nehezen kivitelezhető. Videokamerával eltűnik a varázs, a technika megöli a pillanatot. A digitális kommunikáció, telekommunikáció megöli a lelket! A szem a lélek tükre, nekem ez ez az ami hiányzik belőle….

 

jkgouou8.jpg

 

" Néha száz meg száz ember közötti is egyedül érzi magát az ember" a társas magány, nagyvárosi elszigetelődés, lesz a jövő nagy problémája a digitális barbárok Lélekvesztő  korában....

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Érzések / Hozzászólások: 0

Találkozás Mr Halállal

2015.12.02

Találkozás Mr Halállal

Egészen kiskoromban volt szerencsém megismerni Mr Halált, azért hívom így, mert többségében férfias jellemvonásokkal bíró természetfölötti erővel rendelkező lényről van szó, akit egyes kultúrákban kaszásként emlegetnek. Nőt még életemben nem láttam kaszálni és a halál nagyon erős, mert egyszerre képes több szerettünket is elragadni, legyen az ember vagy állat, tehát ebben az értelemben mondhatni nő eleve nincs birtokában ilyen speciális erőn feletti képességeknek. Nos, ez a csöppet sem szimpatikus már már paraszimpatikus randink volt az első mély találkozás a nagy Ő-vel  Mr Halállal. 

 

jiz.jpg

 

Talán 5 vagy 6 éves voltam, amikor először meglátogatott. Korábban elküldte hírnökét rossz álmok köntösében, hogy felkészítsen a nagy találkozásra, de én ügyet sem vetettem rá, nem akartam, nem értettem, féltem! Aztán jött, elvitt valakit, akit nagyon szerettem. 

 

h.jpg

 

Gyerek voltam, megkaptam életem első aranyhörcsögét. Mivel egyke voltam, nekem nem volt testvérem, a szüleim sokat dolgoztak, politizáltak, így esténként sokat voltam egyedül. Ezzel a kis szőrgombóccal boldogítottam napjaimat! Megtanultam felelősséget vállalni magamon kívül valaki másért! Cserébe Ő vigyázott rám. Zoli volt a neve. Együtt aludtunk, együtt keltünk. Édes, pihe-puha bundája volt, nagy fekete gombszeme.

 

 

big_0006_01.jpg

Elhalmoztam minden földi jóval, amivel csak lehetett. Együtt sírtunk együtt nevettünk.

 

81182_213242757_big.jpg

 

Egyik nap amikor beteg voltam, a szokásos iskolaundorral feküdtem otthon, élveztem a kiérdemelt  betegszabit, megnéztem Zolit, aki nem mozdult, mélyen aludt. Szólongattam, simogattam, de továbbra sem mutatta jelét az életnek. Kivettem, de csak a meggémberedett kis élettelen teste feküdt a tenyeremben gombóc alakban, ahogy aludni szokott.

 

jh.jpg

 

Megrémültem, nagyon sírtam. Szó szerint üvöltöttem, ordítottam, a földhöz vertem magam, nem tudtam 5 évesen elfogadni, hogy Zoli nem ébred fel és nem játszik velem, mert nincs többé.

 

kj.jpg

 

Nem mosolyog rám, nem eszi meg az almát, amit neki pucolok. Nincs kiért felelősséget vállalni nincs kiért élnem többé... Soha többé nem érezhetem a teste melegét, mert a hullák teste hideg. Megértettem Zoli halott.

 

pic_anyaknapja-09.jpg

 

Amikor anya a munka után hazaért és belépett a házba nagyon megijedt. A ház tele volt eldobált zsebkendőkkel, amik szanaszét hevertek. Telesírtam szó szerint a házat, megtöltöttem fájdalommal az összes szobát, de ez sem segített. Nem csökkent sem a fájdalom sem a veszteség bennem! Belül egy kicsit az nap én is meghaltam! Ő nem csak egy állat volt nekem, hanem a gyerekem, a legjobb barátom!Az igazi az egyetlen!

 

kjl.jpg

 

Hiába kaptam utána másik hörcsögöt, már nem tudtam kötődni hozzá, nem akartam azt, hogy megszeretem és meghal..nem akartam, hogy fájjon még egyszer. Olyannyira nem, hogy kialakult egyfajta rágcsáló fóbia bennem, és már nem tudok hozzájuk sem érni… ez volt életem gyásza és találkozása Mr Halállal.

 

mk.jpg

 

Majd valami megmagyarázhatatlan csoda folytán, annyira szimpatikussá váltam a későbbiekben számára, hogy mindig ha valakit nagyon megszerettem rögtön szemet vetett rá, és magával vitte. Mondhatom igazán irigy a boldogságra. De lehet, csak szadista és élvezte, azt a kín- keserves szenvedést, amit átéltem és ami mélyen beleégett a szívembe! Most is egy lyuk tátong. Egy óriási űr.

 

khuj.jpg

 

A halál nem válogat, nem ismer érzelmet, nem ismer szeretetet, nem ismer: se I*tent sem embert!  Ő csak elvár! Azt gondolja, neki minden jár! Ő talán igazságosnak gondolja magát, de nem, ő nem az! Csak egy egoista, önző lény, ez alapján még akár ember is lehetne, de nem ő attól sokkal több, egy bukott angyal. Apja a sátán, anyja egy földi halandó, ezért is tudható be, hogy halálos ellensége a macska, aki átlát a maszkján, látja sötét lelkét, rothadó gennyes húsát, érzi bűzös leheletét. Mert igen a macskák érzik a gonoszat. Ők az alvilág őrzői.

 

hgk.jpg

 

Az évek folyamán, nagyon sok harag és düh volt és van bennem, amit nem tudtam csillapítani. Más beletörődik a halálba én nem tudtam vele megalkudni. Sőt békét sem kötni! Nem is fogok soha!

 

mi-van-a-halal-utan-10130329.jpg

 

Nem tudok gyászolni, nem tudom elfogadni, sőt megérteni sem! Ennyire igazságtalan, undorító egyoldalú szerződés NINCS!  Ami a legrosszabb visszafordíthatatlan. Feljelentést kell tennem Mr Halál ellen, hisz ő egy bűnöző, egy sorozatgyilkos! Ha mindenkire érvényesek a jogszabályok ő miért kivétel? Miért nem lehet megfékezni, kordában tartani? Ő szabadon minden következmény nélkül garázdálkodhat? Gyűlöllek!

 

halal2.jpg

 

Hol van a Fair Play? Hol van a tisztelet, illem? Miért nem egyeztetsz időpontot, pofátlanul betoppansz az ajtón a legrosszabb pillanatban, nem kérdezed meg ráérsz -e, csak viszed, akit és amit akarsz! Ehhez senkinek nincs joga, még neked sem, kedves Mr Halál!

 

news_7061_agyhalal1.jpg

 

Hogy képzeled, hogy jössz, ráteszed a mocskos mancsod, arra akit vagy amit  a világon a legjobban szeretek és elviszed örökre!?? Nincs választási lehetőség, nincs visszaút, nincs semmi.

 

kl.jpg

 

Üresség és fájdalom marad hátra. Rezisztensé váltam. Már nem félek tőled! Nem tudsz megijeszteni! Visszakaptam az életem, győztem ellened! Te utolsó, te mocskos, inkorrekt gonosz halál! Gyere és vigyél magaddal... Felizgat a félelem a rettegés, hát akkor közlöm impotens vagy, mert ha eljössz értem kacagva fogok a szemedbe nézni és akkor is csak azt fogom mondani szemrebbenés nélkül Te egy Senki vagy nincs fölöttem hatalmad, önszántamból megyek veled...vigyél... 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Érzések / Hozzászólások: 0

Roma Passió II.

2015.12.01

Folytatás:

 

mihaly-kotai-mihaly_7620080401152703771.jpg

 

Híres roma sportolók:

 

Futball: Kerekes Zsombor, Kenesei Krisztián, Koszta János, Farkas János, Pisont István

 

Kick-boksz: Veres Richárd (háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok), Balogh Oszkár kick-box világbajnok

 

Ökölvívás: Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó, edző, Danyi Jenő, Kótai Mihály többszörös bokszbajnokok

 

jg.jpg

 

Egy interjúban Szabó Sándortól, a DVSC bokszcsapatának vezetőjétől a megkérdezték, hogy miért éppen a bokszban találják meg számításukat a cigány fiatalok. Szabó Sándor ezt válaszolta:

 

„Mert az ökölvívás zene, tánc, ritmus”. Ehhez különleges képességük van a romáknak. A sport az integráció és a társadalmi emancipáció egyik legfontosabb csatornája és színtere lehetne, ha a felemelkedésre vágyó csoport kultúrája ezzel összhangban állna."

 

duna-15948-15584700.jpg

 

"A jelen esetben inkább az asszimiláció egyik járható útjává és egy beilleszkedő-beolvadó cigányság elfogadásának eszközévé kellene tenni. Ennek sikere elsősorban politikai és másodsorban helyi, civil közösségi kérdés, de mindenképpen közös érdekünk. Cigány és más származású magyar állampolgároké egyaránt." (Mezei István)

 

1325096501.4082--f.jpg

 

Ha egy roma aranyérmet szerez és a külföldi sajtóban tesznek említést, akkor „magyar” emberről írnak és büszkén veregeti mindenki a mellét, de ha itthon vagy, degradálóvá válik a magyarság számára. Ideje lenne szemléletet váltani! A rossz társadalmi beidegződés, helytelen kommunikáció és a rossz kondicionálás csak fölösleges félreértsek forrása. Ők is értékesek!!!!!

 

index.jpg

 

Írók, költők

 

Balogh Attila, Bari Károly, Csemer Géza drámaíró, dramaturg, Csík Ferenc író, költő, Holdosi József, Horváth Gyula, Karsay Ervin, Kovács József, Annamanna Orsós, Osztojkán Béla, Rigó József, Szécsi Magda, Szepesi József, Choli Daróczy József

 

8135.jpg

 

Festők, képzőművészek

 

Péli Tamás, Balázs János, Kunhegyesi Ferenc, Annamanna Orsós, Patai Zsuzsanna, Péli Tamás, Radics Szilveszter, Szentandrássy István, Annamanna Orsós

 

danko-pista-003.jpg

Zenészek

 

Cinka Panna, Bihari János, Babos Gyula jazz-gitáros, Cziffra György világhírű zongoraművész, Csányi "Matyi" jazzhegedűs és gitáros, Csík Gusztáv jazzmuzsikus, Dankó Pista a magyar zeneművészet világhírű prímása, dalköltő, Erdélyi Náci prímás, szegedi cigánykirály, aki 1886-tól zenélt Amerikában hírességeknek, Lakatos Roby stb..

 

 

Zenekarok

 

Járóka Sándor és népi zenekara, 100 Tagú Cigányzenekar, Rajkó zenekar, Farkas Jenő és cigányzenekara, Budapest Bár, Ektomorf, Magna cum laude, Romantic, Fekete Vonat

 

20121123-sztarok-nekunk-romaknak-leleplezte.jpg

 

Színművészek, színházi és filmes emberek

 

Csányi Sándor színművész, Csiki Júlia operaházi balerina, táncpedagógus, Hegyi Aranka színművész, Blaha, állandó partnernője ismert és kedvelt primadonna, Hollay Kálmán színművész, Jónás Judit színművész, Szegedi Dezső színművész, a Miskolci Nemzeti Színház tagja, Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja

 

hg.jpg

 

Magyarnóta-énekesek

 

 Kovács Apollónia, Bangó Margit, Horváth Pista,

 

 

Népszerű előadóművészek:

 

Molnár Ferenc Caramell, Kökény Attila,Oláh Gergő, Oláh Ibolya, Radics Gigi, L.L Junior , Kis Grofo, Paya Bea, Mága Zoltán Hegedűművész

 

alsosok1_felirattal.jpg

 

Kell ennél szebb és gazdagabb kimeríthetetlen tárháza annak, a tehetségeknek akik ebben az országban születtek? Igaz, ezek a művészek lentről jöttek, de hittek magukban az álmaikban és kitartásuk révén elérték vágyaikat! Gazdagították a Közös kincset a magyar kultúrát! Pont ezért még nagyobb elismerésre, tiszteletre lennének méltók! Mert a sikert csak az tudja értékelni, aki küzdött érte és megélt mélységeket és magaslatokat egyaránt! Köszönjük szépen nektek! A művészet a kultúra nem ismer különbséget ember és ember között, a kultúrában nincs rasszizmus, csak SZÍV, SZERETET és BÉKE és TEHETSÉG! Köszönjük!

 

0331-2052.jpg

 

„Egy országot az alapján ítélünk meg, hogy bánik a periférián lévőkkel”-  Martin Luther King

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Érzések / Hozzászólások: 0

Roma Passió I.

2015.11.30

A vesztesekből lesznek a győztesek

Lépj be a Roma kultúra avagy a szenvedélyesség kincsestára...

 

" Nincs lehetetlen csak tehetetlen minden akarat és kitartás kérdése! Az életben mindennek ára van! Amit igaznak hiszel azzá válik! Mert nagyokat álmodni és az álomból valóságot formálni! "

 

 

10478939_495775873859484_8131297896097053184_n.jpg

 

 

A keserűség, fájdalom az évtizedes vándorlás, a kilátástalanság, társadalmi igazságtalanság, kiszolgáltatottság, szegénység, alacsony iskolázottság, ezek mindazok a jelzők, amik egy átlag magyar eszébe jutnak, ha azt a szót hallja, hogy roma. Miért? Mert ez ivódott a köztudatba. Ez csak részigazság. Van egy olyan szűk réteg az ún. " roma művészek, sportolók ", akik küzdelmes, becsületes, szorgalmas munkájuk révén magyar kultúrában ÉRTÉKET TEREMTETTEK! Ismerjük meg őket!

 

gv.jpg

 

Nem, ők nem az álmukról lemondott, hitehagyott emberek voltak, hidegen hagyták őket, hogy csúfolták, netán leköpték, megalázták származásuk miatt. Sokkal inkább bizonyítani akartak! A belülről feszítő düh, a bent bömbölő oroszlánt akarták szabadjára engedni, azt az őstehetséget, ami egy roma emberben ott szunnyad a szíve-lelke legmélyén. Csak egy jó szóra vár: Hiszek benned, képes vagy rá! Tehetséges vagy! Tudjátok néha csak ennyin múlik! 

 

10346378_485058688264536_9069077665603433531_n.jpg

 

Akit folyamatosan megbélyegeznek a sárba nyomnak, annak egyre kevesebb az esélye a kitörésre! R. Rosenthal és L. Jacobson Pygmalion effektus néven jegyezte le megfigyelését. Az önmagát beteljesítő jóslat lényege, hogy azok a hétköznapi diákok, akiket tanáraik dicsérnek, szorgalmasabbá válnak, míg akiket rossznak bélyegeztek, teljesítményük romlott. Tehát az emberekbe fektetett HIT és BIZALOM hegyeket képes megmozgatni!

 

the-expectation-effect-5-638.jpg

A hátrány leküzdéséhez óriási motiváció, erő, energia, bizalom és türelem kell. Sajnos az utóbbiból van a legkevesebb egy intoleráns társadalomban.

 

10502471_478243195612752_2063109192436950538_n.jpg

 

Egy jövőkép nélküli generáció teher a túlfeszített, túlterhelt és ingerült lakosság számára. Ahhoz, hogy ezek az indulatok lecsillapodjanak a magyar embereknek látniuk és ismerniük kell milyen sok értéket adtak a romák a magyar kulturális életnek.

 

kln.jpg

 

Óvodában, általános iskolában kellene az itt élő nemzetiségek ismeretátadásával, kultúrák áthidalásával élménygazdaggá, interaktívvá tenni az oktatást. Mert ha sikerül felkelteni a gyerekek érdeklődését könnyebben megismerik, elfogadják, befogadják a különböző kultúrákat. Ez lenne az első lépés egy toleráns, flexibilis modern társadalom megteremtéséhez.

 

iuj.jpg

 

Legnagyobb probléma a nehéz anyagi helyzeten kívül, hogy a saját kultúrájukkal, értékeikkel sincsenek tisztában ezek a gyerekek. Az az ember, akinek nincs meg a fókuszpontja, nullpontja, gyökértelen és nem találja helyét a világban. Ezért kell markánsan, stabil lelki, szellemi hátteret biztosítani a roma gyerekek, fiatalok számára.

 

 

 

 

Kitörési pontjuk abban lehetséges, ha olyan lehetőségeket aknázunk ki, amiben jók vagy a legjobbak. Minden embernek meg van az erőssége, meg kell keresni azt. Kitűnő ritmus, esztétikai érzékkel rendelkeznek, tele vannak hévvel, tűzzel, erővel. Sportban a hirtelen nagy erőhatást igénylő mozgásformákban, táncban a legjobbak között lehetnének. Kevés a minta és ez nem hírérték! Maguk a roma gyerekek sem ismerik a kiválóságaikat, és sokan szégyellik felvállalni nemzeti hovatartozásukat, mert félnek a diszkriminációtól.  Ezért úgy gondoltam fontos téma, érdemes írni róla.   ( folyt)

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Érzések / Hozzászólások: 0

Az emberi méltóság

2015.11.29

Az emberi méltóság

 

                    10649791_513778398725898_898438983439703670_n.jpg

 

Már megszoktam a stigmákat életem során, volt amikor nagyon zavart, de mára elfogadtam magam. Sőt örülök, hogy egyéniség vagyok! Más mint a többi...lehet néha kicsit sok vagy sokk...sőt néha túl sok (k) , de ennek a „ másságnak „ köszönhető, hogy nálam az emberi mérce, nem abban nyilvánul meg, ki hol foglal helyet a társadalmi hierarchiában, hanem, hogy milyen ember! Tehát a tisztelet nem a státusznak jár, hanem magának az embernek!

 

10256530_532282420208829_6100611343505786638_n.jpg

 

Az ismeretségi, baráti köröm palettája igazán színes! Az igazságérzetem,  pedig túl nagy, ahhoz, hogy szemet hunyjak a társadalmi igazságtalanságok fölött! Sőt, ha kell foggal, körömmel megvédem azt, aki fontos nekem, még akkor is ha az egy hajléktalan, mert bár a mondás úgy tartja madarat tolláról embert barátjáról, de én igenis büszke vagyok, arra, hogy még ha csak kis ideig is de két hajléktalan ember barátja lehettem! Akiktől emberileg sok tapasztalatot kaptam!

 

10561601_485734874863584_6144787001924901665_n.jpg

 

 

Miskolcon jártam iskolába, a Tiszai Pályaudvaron álldogált egy idős hajléktalan bácsi, hogy pénzt keressen, hajléktalanok által írt Újságokat árult. Egyik alkalommal amikor rohantam haza, bementem az utasellátóba innivalót venni és ez a bácsi, ott állt. Ahogy beléptem,  az eladó szinte félretolta a kisöreget, mintha én fontosabb lettem volna, mint ő, mert nekem szép ruhám volt. Pedig tudtommal a pénznek nincs szaga....és mindenki ugyanannyit ér! De ez csak duma.....Érezni lehetett, ahogy a levegő megfagyott körülöttünk.

 

homelessness-ignor.jpg

 

 

 A kínos csöndet az eladó törte meg. " A kis hölgyet szolgálom ki először,- mondta. Erre én:  Nem! A bácsi volt először, őt szolgálja ki.

Biztos csak piát akar venni, reflektált megalázóan a hölgy....

Erre a bácsi csöndben megszólalt: most jött össze annyi pénz az újságokból amit eladott, hogy vehessen ételt magának, egész nap nem evett...késő délután volt. Soha nem fogom elfelejteni azt a dühöt amit akkor éreztem! Szinte gombóc nőtt a torkomban és ordítani tudtam volna a fájdalomtól és attól a társadalmi elutasítástól és igazságtalanságtól amit akkor éreztem! Ha nem velem történik meg el sem hiszem, hogy ilyen van....

 

10622737_499237713513300_8612034262363609390_n.jpg

 

A bácsi kikérte az ételt, amit a sarokban csöndben majszolt, majd amikor én kerültem sorra megkérdeztem szereti-e a pogácsát. Mondta, hogy igen. Az utasellátóban lévő nem túl bő választékból bevásároltam neki, és mondtam: Kedves egészségére! Fogadja szeretettel, mert nem mindenki rossz ember és nagyon sajnálom én szégyellem magam. Erre az eladó nagy meglepődött arccal: Jaj maga milyen jól szívű. Már nem is volt kedvem reagálni rá, mert emberileg ez a nő leszerepelt! Egy NULLA! Ennyit sikerült kinyögni: "Nem asszonyom! Nekem van szívem! Látni kellett volna az arcát, akkor esett le a tantusz neki...

 

10612560_499595776810827_2747308999013926453_n.jpg

 

A bácsika szeme sarkában megcsillant egy kis könnycsepp….  nem győzött szegényke hálálkodni! Mondtam nem kell! Dolgozzon szépen tovább, mert nem szégyen az, ha újságot árul, mert van a munkájának becsülete és mindig maradjon meg az emberi méltósága! Azóta sem láttam szegény kisöreget, de remélem jól van. Amit akkor láttam a szemében és amit kaptam azt az érzést, azt a hálát , azt az őszinteséget...nem fogható semmihez! Boldog voltam!

 

10568940_491208077649597_2479916668188622940_n.jpg

 

Volt egy másik hajléktalan barátom is. IGEN, a barátom volt! Bár vagy 10 -15 évvel idősebb volt, de sokkal inkább a gyerekemnek éreztem! Akkor egy kocsmánk volt, ahol én is dolgoztam és mindig bejött egy egy felesre. A kocsmában sok sorssal, fájdalommal találkozik az ember. Külön tanulmányt lehetne készíteni belőle, terepmunkának mindenesetre kiváló közeg.

 

                       10653285_505264579577280_6780916637399015441_n.jpg

 

Egyre többet kezdtem el beszélgetni Csatkóval, ez volt a beceneve. Először mindenki Miss Picsának hívott, valamiért velem szemben mindig ilyen előítéletesek az emberek, aztán ha megismernek rájönnek kellemesen csalódtak! Bár ez még mindig a jobb verzió!

 

10450603_488502814586790_9138177570889957466_n.jpg

 

Szóval ahogy leomlottak a falak és befogadott a bizalmába elmesélte az életét. Nagyon nehéz körülmények között nőtt fel. A szülei hamar meghaltak. Volt egy ikertestvére. Betöréses lopásból tartották fenn magukat. Írni, olvasni nem tudott. Piszkos, büdös, elhanyagolt volt! Egy disznóólban lakott. Lemondott az emberi méltóságról.

 

10628242_505048016265603_5636349126964976282_n.jpg

 

Elkezdtem mesélni neki a körülöttünk lévő világról. Arról, hogy a Föld kering a Nap körül és gyermeki naivitással, tátott szájjal hallgatta. Nagyon érdekes volt, hisz én fele annyi idős voltam, de ő mint egy kisgyerek, itta szavaimat.

 

index.jpg

Vittem neki minden nap enni, egyre jobban elkezdett odafigyelni arra, hogy tiszta legyen. Elkezdett mosakodni, fürödni, sőt még borotválkozni is, amiről nap mint nap beszámolt!  A végén már szép ruhát is kért a gazdától akinél lakott. Jó volt látni a szemmel látható fejlődést és ami még fontosabb volt egyre kevesebbet ivott. Elértem, hogy ismét embernek érezze magát, mert igen, az volt ő is, ahogy mindenki más, se több se kevesebb! Egy ember rengeteg sebbel a lelkén, hihetetlen traumákkal, mérhetetlen fájdalommal! Ami a legrosszabb nem hitt saját magában, abban, hogy lehet más sorsa! De én hittem benne és ahogy megértette, megérezte ezt az iránta érzett szeretetet, bizalmat, bizonyítani akart és IGEN büszke voltam rá!

 

10570256_503326676437737_5645140192547444490_n.jpg

 

Megmutatta a hátán, lábán lévő hegeket. Elmesélte, egyszer eladták, egy olyan helyre, ahol kutyákat idomítottak rajta és őt is láncra verve tartották, hogy el ne szökjön.

 

10649690_510548465715558_1287125966264778690_n.jpg

 

Amikor a testvére még élt sokszor tél előtt azért törtek be valahova, hogy direkt elkapják őket, és így kibekkelték a telet. Volt fűtött helyiség, volt étel , volt munka. Büszkén mesélte a börtönben amikor dolgozott honnan kezdte és hová jutott. Boldog volt. Neki a Börtön jelentette az otthon biztonságát, az védte meg a külvilág gyilkos farkastörvényével szemben, ahol a tét az életben maradás.

 

10593049_493400147430390_8946691470818043387_n.jpg

 

De a legszívbemarkolóbb tudjátok mi volt? Amikor megosztotta az egyetlen kincsét, ami a birtokában volt, ez pedig az utolsó emléke a testvéréről, amit gondolom a  rendőrségtől kaphatott, az ikertestvére egy hullazsákban lefotózva. Némán sikoltottam és potyogott a könnyem, annyira fájt, …. akkor azt mondtam Köszönöm barátom!

 

hmkg.jpg

 

Ezután én is sok mindent másként láttam arról, kinek mi az igazi érték! Míg egyeseknek gyémántok, drágakövek jutnak, másoknak csak egy elszakadt fotó a halott testvéréről, de mégis számára felbecsülhetetlen értékkel bírt....egyébként meg mindenki ugyanoda kerül...ott nem számít a társadalmi rang, státusz, viszont ha utoljára a tükörbe kell nézned legalább tudj belenézni! Ezért MARADJ EMBER!!!!!!! Tiszteld a másikat és ne ítélkezz!!! Nem tudhatod milyen súlyt cipel hátán a lelke, vagy hogyan törte meg az élet. Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!” (Máté 7:1)

 

poor-and-rich.jpg

 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Érzések / Hozzászólások: 3

Érzések

2015.07.13

Túl késő- A belső sikoly-

 

street-art-by-hopare-in-paris-france-2014-1-75762.jpg

 

Néha azt érezzük van egy óriási gombóc a torkunkban. Túl nagy a a fájdalom! Nem tudjuk elviselni, ezt a felgyülemlett kínt, belső feszültséget, félelmet,szorongást, haragot, dühöt, gyászt, bánatot. 

 

11390126_998404446836663_3590345042040818299_n.jpg

 

Az a fura kis gondolat motoszkál a fejedben, egy szempillantás alatt mindennek vége lehet és nem kell érezned semmit! Fáradt vagy csak lefekszel és alszol! De nem, ez az alvás más mint a többi! Ez hosszú, mély és egy életre szól. 

 

 

A félem a kapkodás a legrosszabb tanácsadó! Néha olyan hibát vétünk, ami végzetes és visszafordíthatatlan! Ekkor már túl késő! Nincs visszaút! 

 

41hc0ajy9al._sx300_.jpg

 

Az élet túl értékes ahhoz, hogy eldobd magadtól vagy elvedd mástól!

 

f88825a8da0.jpg

 

Amit Isten az embernek adott, attól a pillanattól, hogy megfogant ,ahhoz egy másik embernek sincs joga, hogy bárkitől elvegye, még saját magadnak sem! 

 

bgf.jpg

 

A menekülés gyávaság. Ha megölöd magad, nem oldod meg a problémád csak megfutamodsz! Ott marad a házad falai között a fájdalmad. Beférkőzik a családod életébe a bánat a szomorúság és az üresség, amit magad után hagytál! Fájdalmat okozol a szeretteidnek a körülötted élőknek és bűntudatot miért nem vették észre!? Miért nem figyeltek rád!?

 

melty_by_saccharinestrychnine-d57lout.jpg

 

Értékes vagy egyedi és megismételhetetlen. Sokan szeretnek hidd el!!!! Te nem is tudod vagy nem is érzed, milyen szerencsés vagy! Egészséges vagy, okos, szép, kedves, jó humorú! Csodaszép szíved , lelked van! Nem adhatod fel!!!!!!!!! Aki bánt téged ő sem téged akar bántani! Magával nincs jóba és rád vetíti ki az elfojtott haragját! 

 

ipui.jpg

 

A sötét fellegek közül, mindig előbb utóbb ki fog sütni a nap! Csak légy türelmes! Bírd ki! Az élet azért állított erőpróba elé,hogy lásd mire vagy képes! 

 

images--86-.jpg

 

Amibe nem halsz bele attól megerősödsz! Küzdj! Valósítsd meg az álmod! Álmodd az életed és éld az álmod!

 

images--19-.jpg

 

Egy csoda vagy, csak engedd be a szeretetet a békét!

 

stock-vector-no-stress-78254488.jpg

 

 

Egyszer egy bölcset megkeresett az Indiai maharadzsa lánya. Azt kérte véssen olyan varázslatot a gyűrűjébe amitől egyszer s mindenkorra elmúlik minden fájdalma! Ez a sor állt a gyűrűn:

„ Egyszer úgyis elmúlik!”

 

 

i_m_fine_by_blackmoonrose13-d5qr6o1.png

 

Valóban! Minden fájdalom elmúlik egyszer! Az idő minden sebet begyógyít! Minden okkal történik, hogy tanulj belőle és állj fel! Harcolj!

 

relax-ii2.jpg

 

 

Csodálatos az élet! Ha szeretsz, mosolyogsz: az élet is visszamosolyog RÁD! 

 

11693978_10200856668774907_6876155531799047490_n.jpg

 

Ha egyedül vagy a fájdalmaddal és egy kedves szóra vágysz, vagy csak szeretnéd, ha valaki meghallgatna,- ne habozz! Itt vagyok! Írj rám, keress meg a facebookon! Segítek! Meghallgatlak, ingyen és bérmentve! Nem kell eret vágni, nem kell kétségbe esni, mert MINDIG VAN MEGOLDÁS!!!!! Csak kommunikáció kérdése! Nem probléma hanem feladat van, amivel meg kell birkózni megoldást találni! A probléma szót máris töröld a szókincsedből! wink Nincs lehetetlen csak tehetetlen, minden akarat és kitartás kérdése! 

 

vipassana.jpg

 

Nem kell,hogy egyedül vívj szélmalomharcot a világgal! A jó emberek mindig megtalálják egymást én ebben hiszek! KARMA! heart

 

Szép napot és csodás életet kívánok mindenkinek! 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Érzések / Hozzászólások: 0

« előző

1 | 2 | 3 | 4