Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élet és halál sója a "Shió"

Cikkek

Élet és Halál Sója „ A Shió- Só „

2014.12.20

Élet és Halál Sója „ A Shió- Só „

 

disf.jpegBiztos emlékeztek még gyerekkorotokból arra a mesére, amikor a király megkérdezte lányait, hogy ki milyen módon szereti őt. A legkisebb lány válasza az volt: Édesapán én úgy szeretlek, mint az emberek a sót! A király éktelen haragra gerjedt és száműzte várából a legkisebb lányt. Aki egy szépséges herceg felesége lett, aki hét világra szóló lakodalmat tartott, amire meghívták az ara édesapját. Az ő ételét speciálisan só nélkül készítették, aminek köszönhetően az étel bár kívánatos volt, de íztelen. Aztán a király rádöbbent a só fontosságára és miután kislánya felfedte kilétét, elnézést kért, majd boldogan éltek, míg meg nem haltak. Most jön a kérdés, - ez mégis hogy jön ide? - Úgy, hogy a só nem csak fontos ízesítő de az élő szervezet számára nélkülözhetetlen, továbbá az egyik legrégibb ősi kozmikus és szakrális tisztító, gyógyító anyag.

dfx.jpeg

A só japánul Shió a tisztaság a tisztelet jelképe. Amikor elkezdődik egy Sumo harc első rituális lépése a játéknak, hogy az üres kör közepébe, amiben a küzdelem fog folyni sót szórnak. Ez mintegy megszenteli a teret és a fair play-t a játék tisztaságát hivatott jelképezni.

gg_ano_hi_mita_hana_no_namae_o_bokutachi_wa_mada_shiranai_-_03_78f1a893-mkv_snapshot_06-59_2014-01-23_17-26-01.jpg

Japánban a vallásos családok kis házi oltárt tartanak elhunyt szeretteik számára. Ahol a lélek pihen. Minden nap kap friss vizet, édességet, gyümölcsöt és friss rizst. Ami mindig van az oltár előtt az a só, víz és a rizs! A test és a szellem eledele. A buddhisták reggel ajándékozás után egy imát elmondanak és meggyújtanak egy füstölőt, talán 5-10 percet elidőznek a gondolataik között.

ydgrd.jpeg

A shinto hívők először elhelyezik az ajándékokat majd tűzkövet ütnek össze, a szikra keletkezése után indul a hangos mormolás, kántálás, mely folyamat akár fél órás órás is lehet, attól függően mennyi megbeszélnivalója van az elhunyt lélekkel illetve milyen tanácsot ad neki a szellemlény! Japánban, a só nem csak a tisztelet és a tisztaság jelképe de a szellemektől is távol tartja a házat. Sót szórnak az ajtó két sarkába, így lezárják a teret az átjárástól.

gfs.jpeg

Számos horrorfilm merített ötletet a távol-keleti vallási rituális eszközökből. Gondoljunk csak arra, amikor egy szeánsz alkalmával sóból készítenek kört, amiből nem lehet kilépni, hogy a szellemet kordában tartsák, illetve így védi meg magát az ember a szellemtől. De ne ragadjunk le Japánnál, nézzünk szét a világban milyen írásos források szólnak a só élettani, tisztító netán karmikus erejéről.

gbh.jpeg

A só eredetmítoszai:

 Az évezredek folyamán számos elmélet született. Arisztotelész a föld mélyében lévő alapanyagnak tartotta. A középkor embere szerint a nap energiájának hatására keletkezhetett, mások a patakok jótékony mosásának tulajdonították a folyókból kinyerhető só jelenlétét. Bizonyos területek elnevezései utalhatnak erre az ásványkincsre.  Pl: Salzburg.

Egyes elképzelések szerint Elzász az ottani sós mocsarakról kapta az elnevezését. Mások úgy vélekednek, hogy Allemande (Németország) neve a só kelta haloin, holen vagy honalen kifejezésre vezethető vissza. A sót régóta használják, konzerváló, íz fokozó tulajdonságai miatt. A rómaiaknál az újszülött gyermek szájába tettek egy csipetnyit, hogy megóvják a veszélyektől, betegségektől.

fhd.jpeg

Az Ótestamentum a sónak életfenntartó és életerőt biztosító hatást tulajdonított. A só kielégíti az ember életszükségleteit. (Mózes törvénye) A só az Isten és az ember közötti kötelék jelképes kifejezője, az áldozati állatok húsát sóval kellett beszórni. Elizeus a só segítségével tisztította meg a forrást, melynek szennyezett vize halált és terméketlenséget okozott. A só kifejezheti I*ten átkát és haragját is. Az istentelen népek által lakott termékeny földek sós sivataggá változtak. A só az élet és a halál jelképe.

A Hegyi Beszédben Jézus azt mondta: „A föld sója ti vagytok” . Pál a kolosziakhoz intézett levelében írta: „Beszédetek, mindig kedves, legyen sóval átitatva”. Szent Jeromos szerint, Krisztus maga a „mennyei só”, mivel élet erejével áthatja az eget és földet egyaránt..A só szent természete már a kelták vallási életében is megmutatkozott, hiszen a sóforrás kultikus helynek számított.

15.jpg

A Biblia rengeteg helyén feltűnik a só. Ismert, hogy Lót felesége sóbálvánnyá változott, amikor visszatekintett Szodomára és Gomorrára.

Illés sóval méregtelenítette a forrás vizét.

Ezekiel könyve az áldozati állat sóval történő behintéséről számol be.

A hegyi beszédben Jézus a tanítványokat a föld sójához hasonlította ("Ti vagytok a föld sója". "Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg?" /Máté 5:13/).

A katolikus liturgia sem nélkülözi a sót: a keresztelésnél, a templomszentelésnél sót és vizet kevertek össze.

A só a népi hitvilágban nyerte el mitikus funkcióját. A kutak vizét sok helyen sóval és homokkal igyekeztek növelni.

rgte.jpeg

A boszorkány- és ördögűzések során is nélkülözhetetlennek tekintették a sót.

A finnek szerint a boszorkányok elmenekülnek a sótól.

A néphit szerint a sótartó elvesztése vagy hiánya rossz óment jelent.

A paraszti világban a só védő szerepét emelték ki.

Baszkföldön a démonok ellen késhegynyi sóval védekeztek.

o-que-nos-faltou.jpg

Franciaországban a baglyot tekintették rossz szellemnek és egy mondóka szerint ezért sót szórtak a madárra. Máshol a gyermekágyba helyeztek sót, így óvva a csecsemőt a betegségtől, rontástól. Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem - mondta Cassiodorus római történetíró valamikor 1500 évvel ezelőtt. Liebig, a híres kémikus már a 19. században jogosan állapította meg, hogy a drágakövek közül a só a legértékesebb. Mert a nátrium-klorid: étkezési só, tengeri só, kősó vagy egyszerűen só egyike a legrégebbi anorganikus vegyületeknek, amit az ember ismer. Nemcsak fűszerként fontos, hanem az emberi és az állati szervezet számára életszükséglet is, mert a testnedvek alkotórésze. És ne feledjük, hogy a tenger sós vize valamikor az emberek, állatok és növények bölcsője volt. Egyes háborúk után a leigázott, elhagyatott földet felégették, majd behitették sóval, így téve terméketlenné az öröklét számára.

Leigázott besózott földek:

overland05_1149696540_26-carth2.jpg

A besózott Karthágó története

A harmadik pun háborúban a római csapatok háromévnyi harc után földig rombolták Karthágót, és a város helyét felsózták. Ebből a legendából azonban valószínűleg egy szó sem igaz, mégis elterjedt a közbeszédben, amely számos írót megihletett, egyik legismertebb  Brian Herbert Warmington könyve. A Kr. e. 149-146 között zajló harmadik pun háború végét jelentette Karthágó és Róma közötti vetélkedésnek. A háború előtt Karthágó tetemes hadisarcot fizetett, elvesztette Afrikán kívüli birtokait, folyamatosan zaklatta Massinissa numidiai király róma szövetségese. A háború a Marcus Porcius Cato vezette csoportnak köszönhetően. A város védekezett, de végül Publius Cornelius Scipio Aemilianus Africanus elfoglalta a várost, majd felégette azt. Scipio miután leigázta a város nyíltan megsiratta ellenfeleit. „

1013925_389913407784670_1145186148_n.jpg

Sikem ostroma

"45. És Abimélek egész nap vívta a várost, mígnem bevette a várost, és a népet, mely benne volt, leölte: a várost pedig lerombolta, és behinté azt sóval. (Bírák 9, 45.)"

"23. Kénkő és só égette ki egész földjét, be sem vethető, semmit nem terem, és semmi fű sem növekedik rajta; olyan, mint Sodomának, Gomorrának, Ádmának és Czeboimnak elsüllyesztett helye, a melyeket elsüllyesztett az Úr haragjában és búsulásában." (5Mózes 29, 23.)

A középkori krónikák:

Feljegyzések szerint Attila 452-ben szintén lerombolta, és sóval hintette be Padovát, ahogy Barbarossa Frigyes is tette Milánóval 1162-ben.

dsfd.jpeg

SÓ HASZNÁLATA A GYÓGYÍTÁSBAN

A só az orvostudomány nélkülözhetetlen kellékeként a higiéniában nyert alkalmazást. A görögök és a rómaiak sóval gyógyítottak. Sós fürdőkkel az elgyötört végtagokat kényeztették. A rómaiak ismerték a só-ivókúra pozitív hatásait az anyagcserére, immunrendszerre és az emésztésre. Sóval gyógyították többek között a vízkórt, a fejfájást, a kiütéseket. A fejfájás leggyakoribb oka egyébként a dehidratáció és a sóhiány.

egyutteles_so_es_jod_921768_44762.jpg

 

Só nélkül nem lennénk képesek egyetlen gondolat megfogalmazására sem, ugyanis az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban levő elemek a kálium és nátrium jelen vannak. Az emberi test két legfontosabb alkotóeleme a só és a víz. Mivel vizet és sót mindennap veszítünk, folyamatosan pótolni, biztosítani kell ezeket szervezetünk számára. Víz és só nélkül nem létezhet élet a földön. A só koncentráció biztosítja a vér és szövetek közötti anyagcserét.

maras.jpg

Természeti népek a mérgezést, kígyómarást gyógyították sóval. A zsidók a fertőzések elkerülése végett sóval kenték be az újszülöttet. A középkorban is használták porrá őrölt formájában hintőporként, kenőcsként, vagy tapaszként. Számos mérgezést tudtak sóval hatástalanítani, de számítottak rá veszettség ellen is. Kedvelt recept volt a sóból, borsból, erős ecetből készült egyveleg, és előszeretettel alkalmazták a beteg nagyobb folyadékfelvétele érdekében is. A vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket a szervezetünk nem képes előállítani, ezért pótolni kell. Túlzott fogyasztása mégsem ajánlott, mert betegségeket okoz.

index.jpeg

ÉLELMISZER TARTÓSÍTÁS:

A só egy igazán sokrétű anyag. Az élelmiszer tartósítás egyik ősi természetes eszköze. A húst erősen bedörzsölik, ami megöli a baktériumokat és kiszárítja hús levét, így nem romlik meg. Gondoljunk csak a húsvéti sonkára, de japánban szárítanak ilyen eljárással halakat, marhahúst és más "nyikut" vagyis húsokat is.

tr.jpeg

A kósher só:

Állagát tekintve durvább, nagy szemű só. A kóser sóban nincs semmi más, mint 99,87 % NaCl. A kosher vágásnál az állat tökéletesen kivérzik és a kisózással eltávolítható a vér. A sót a húsra szórják, a só szemek kiszívják a  húsban maradt vért, lemossák és ha jól tudom döntve rácson tartják, hogy a lé lecsurogjon róla, majd ismét sózzák, lemossák és ezt háromszor megismételni. A hús csírátlanítására, konzerválásra szolgál.Mint látjuk só nélkül elképzelhetetlen az élet, a cikk folytatását a főmenüben keresd!

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: Élet és halál sója a "Shió" / Hozzászólások: 0