Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Általános információk:

 

LAOSZ:

 

la-map.png

  HATÁRAI:

 

- Észak Nyugatról Mianmar és Kína,

 

- Keletről Vietnam,

 

- Délről Kambodzsa,

 

- Nyugatról pedig Thaiföld határolja.

 

 

 

 

 

Fővárosa: Vientiane

 

 

hjf.jpg

 

Nyelve: a LAO

 

 

Pénzneme: A Lao KIP, de a Thai Bath-ot is elfogadják! 

 

 

       letoltes--4-.jpg

 

  1. Terület3 920 km²
     
  2. Időeltolódás: 5 óra
  3.  
  4.  

Az ország 1949-ig Francia gyarmat volt. Polgárháborúk tarkították kalandos történelmét, melynek hagyatékát ma is őrzik a kóbor háborús lövedékek a földbe fúródva, melyek baleseteteket okoznak, mind a mai napig.

 

                                 images--19-.jpg

 

Állam formája: Kommunista Állam. Népi Demokratikus Köztársaság. Az 1980-as évek közepétől az ország fokozatosan elkezdett nyitni a piacgazdaság felé, szép és jó ez, csakhogy ott az idő megállt.  Ahogy azt egy kint élő barátom frappánsan megfogalmazta: „A légkör az életszínvonal olyan, mint Magyarország az 1980-as években!”

 

 

                                  letoltes--2-.jpg

ÉGHAJLATA: 

 

Átlagos időjárás

Thakhek:

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
28°c 29°c 30°c 31°c 30°c 29°c 28°c 29°c 28°c 28°c 27°c 26°c
17°c 20°c 22°c 23°c 24°c 25°c 24°c 24°c 24°c 22°c 17°c 15°c

 

 

A trópusi monszun éghajlati övbe tartozik. Három évszak alakult ki: 1. Esős évszak májustól októberig. 2. hideg, száraz évszak novembertől februárig 3. meleg, száraz márciusban és áprilisban 40 fok. A monszun májusban érkezik. Eső szél, de nem kell rettegni nincs sem tájfun sem tornádó. Csak eső,de az bőséges! A hőmérséklet nyáron 40 °C , januárban 5 °C-ra is lehűlhet a levegő.

 

                                               images--20-.jpg

                             

VÍZRAJZA:

 

Laosz leghosszabb és legfontosabb folyója a Mekong. 1754 km hosszan a thai–laoszi határ a folyó mentén húzódik. Teljes egészében hajózható, ám a tengerrel való összeköttetést a Dong vízesés megakadályozza. Jelentős még a Nam Ou folyó. A folyóknak a közlekedésben, a halászatban illetve a vízenergia-termelésben van jelentős szerepe. Ez utóbbi energiaforrás az ország szükségletének fontos részét képezi.

 

                                           images--22-.jpg

 

NÖVÉNY, ÁLLAT VILÁG:

 

Az országban több különleges, ritka élőlény található. A fő növényzetet az esőerdők képezik, melynek fáit a helyi lakosok házépítésre használják. Állatvilága igazi kincs! Több ritka, veszélyeztetett vagy csak erre a vidékre jellemző fajjal rendelkezik. Ilyenek az indonéziai tigris, az ázsiai elefánt, az óriás gaur. Néhány kihaltnak hitt állatot is itt fedeztek fel újra, például az Annamite nyulat a szaolát és a laoszi sziklapatkányt is. A halálos méreggel rendelkező Király kobra itt őshonos. A gekkó, egyéb gyíkfélék pedig az élet mindennapi részévé váltak.

   

                                    images--33-.jpg

 

KÖRNYEZETVÉDELEM:

 

A legkomolyabb környezetvédelmi problémák az erdőirtás, a talajerózió, az aszály vagy az árvizek a monszun szeszélyessége miatt. Az erdők megóvása miatt hozták létre a Nemzeti Természetvédelmi Területeket, melyekből jelenleg 20 darab van. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.