Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Laoszi mentalitás, szabályok

images--7-.jpg

 A Laoszi mentalitás és a szabályok

 

Minden országnak, minden népnek meg van a maga szabályrendszere. Legyen az társadalmi, vallási, vagy etikai szabály vagy normarendszer. A szabályok be nem tartása megbélyegzéssel jár. Ezen szabályok megléte és az emberek ehhez való viszonyulása szignifikánsan más Dél –Kelet Ázsiában egy Európai országhoz képest!

 

Az emberek reakcióját és viselkedését a vérmérsékletük határozza meg. Az a benyomásom, hogy a hidegebb országokban sokkal szabályozottabb a lét, az életkörülmények sokkal rendszerezettebbek, átláthatóbbak.  Az ember olyan életfeltételt teremtett, aminek hatására többé már nincs kiszolgáltatva a természet viszontagságainak. Ezzel egyenes arányban a mentalitása is megváltozott. Énközpontúvá vált! Türelmetlenebb, zárkózottabb, gyorsabban reagál a külső ingerekre, távolságtartóbb, barátságtalanabb, kevesebbet mosolyog és a szabályaihoz ragaszkodik, mert az biztonságérzetet ad számára. A sok szabály viszont olyan feszítő erővel hat rá, aminek hatására azt érti megrogy a súly alatt. Betegségekbe menekül.

 

 

gallery-works-face-to-face-exhibition.jpg

 

Ezzel szemben a nagy meleghez szokott tájon, ahol mindenki, olyan ráérős, laza, mosolygós, nyitott a vallási szabályokon kívül nem sok mindent vesznek olyan véresen komolyan. Persze a társadalmi együttélés szabályait valahogy természetesnek veszik, kissé prűdek és szemérmesek, a mi kitárulkozó stílusunkhoz képest, de a munkához való viszonyuk és úgy „a’ la natur” kompletten minden olyan összevisszaságot, olyan kiszámíthatatlanságot olyan fél kész állapotot sugároz, ami egy rendhez szokott ember számára zavaró.

 

 images--5-.jpg

 

Laoéknál, ahol a 40 fok elég gyakori, ráérnek.  Nem rohannak, pláne, ha munkáról van szó! Szépen megebédelnek kicsit karaokeznak, lazulnak. Ott mindig első a család és utána jön csak a munka.

 

 images--14-.jpg

 

Kazu egyszer elmesélte, amikor még Lao edzőjük volt, az edzés mindig késve kezdődött. A sofőr, aki vitte edzésre őket szintén 20-30 perceket késett, így nagyon ideges volt! Olyan komolytalannak érezte az egészet!  - Mert egy japán, nagyon pontos és precíz! A munka az első! Amit csinál az  pedig a maximumot kell, hogy tükrözze, mert azzal önmagát minősíti!

 

 virtual-meetings-vs.-face-to-face-meetings.png

 

Amikor angol edző érkezett David Booth új szabályokat állított fel, aminek meg is lett az eredménye a csapat a Bajnokságon 2. lett Kazu pedig megszerezte a Gólkirályi címet!

 

 

images--8-.jpg

 

Laoéknál, ha valami konfliktus van, vagy valaki hibázik, akkor azt mondják mindenre mosolygósan: No Problem! Az fizet, akinek több pénze van egy baleset során és nem az, aki a vétkes. Valahogy az a benyomása az embernek minden mindegy és semminek nincs következménye! Talán a korrupció is ezért melegágya az országnak.

 

 

focusgroup.jpg

 

Persze mosolyognak meg kedvesek, de valahogy hiányzott az a tudatosság vagy rendszerezettség, ami a mi társadalmunkat jellemzi. Az, hogy van egy kitűzött cél és minden nap tesznek érte, hogy elérjék! Ott nem láttam koncepciót! Csak úgy elvannak a kis langyos vízben!  Pedig az az ország turisztikailag kincsesbánya lehetne, ha a sarkukra állnának és próbálnának egy kicsit tudatosabban élni! 

 

 

images--24-.jpg

 

A takarítónő jött minden nap „takarítani”. Nézni is rossz volt azt az igénytelen munkát! Nagyobb koszt csinált, mint ami előtte volt. Itt már rég elzavarták volna! Nincs minőség!  Sem a munkában sem az életben, Semmiben! Nincsenek luxusmárkák sem! Azon csodálkoztunk, amikor Kazu mesélte, hogy átjárnak Thaiföldre a Tescoba és azt hiszik az F&F óriási márka. Annyira nincs ott semmi! Csak az a kis szűk választék és szűk lehetőség! Ezért a Thaiok lenézik Laoékat, akik egyébként csupa szív emberek!

 

 saludo-de-amigos3.jpg

 

Talán ha, több külföldi befektető érkezne és kultúrát teremtene abban az országban, ami egykor francia gyarmat volt, akkor lehetne minőségi életet élni .- Mert így olyan természeti népek benyomását keltik, ami nem sértő csak valahogy ott megállt az idő.

 

 

japan-when-time-stopped-peterson.jpg

 

Egy korábbi cikkemben a közlekedés kapcsán meséltem, hogy az a szabály, hogy nincs szabály! Kivéve, ha piros a lámpa és ezzel majdhogynem le is redukáltuk a szabályok listáját!

 

 images--1-.jpg

 

Én világéletemben ki nem állhattam, sőt utáltam a szabályokat, meg azokat, akik kitalálták! Mindig minden és mindenki ellen lázadtam!

 

 face-to-face-newtworking.jpg

 

Amikor kimentünk Laoszba és majdhogynem halálfélelmem volt az utcán a közlekedési morál és a káosz, kosz miatt, elkezdtem átrágni az eddigi világnézetemet a szabályokkal kapcsolatban!

 

face2face3.jpg

 

A szabályozás, amitől egy társadalom biztonságos, stabil, működőképes már annyira megszokott és természetes nálunk, hogy mindig kibúvókat keresünk és mentséget miért is kellene változtatni rajtuk vagy áthágni. Nincs viszonyítási alapunk milyen egy nem steriltársadalmi és természeti környezet. Nem tudjuk milyen káoszban élni vagy szegénységben, mert bár a statisztikai adatok évről évre romlanak, de ami itt van az nem szegénység! Vagy nem az a szegénység ami ott van! De erről majd egy másik cikkben írok!

 

 images--4-.jpg

 

 Amikor egy olyan társadalomba és olyan környezetbe kerül az ember, ahol megtapasztalhatja az érme másik oldalát, rájön milyen jó is a biztonság, a kényelem, milyen luxus az, amiben most itt élünk! Csak nem tudjuk! Nem értékeljük, hogy van tiszta iható víz, van tömegközlekedés közlekedés, igaz olyan amilyen de legalább van! Van egészségügyi ellátás, iskola és árudömping! Azt veszel, amit csak akarsz, ha van rá pénzed! Nincsenek halálos betegségek.

 

 images--20-.jpg

 

Itt sok olyan dolog van, ami boldogságot és elégedettséget kellene, hogy adjon! De egy dologban nagyon szegények vagyunk! Pont a szeretet és béke nincs a szívekben! Ezt a problémát pedig mi csináljuk! Mi emberek! Az örök elégedetlenek! A politikusok, akik azon veszekednek ki lopott többet és számon kérjük most rajtatok címszó alatt tovább űzik a színjátékot, közben kényelmesen eléldegélnek a statiszták vagyis az adófizetők pénzén. Az akaratot nem látom, azt hogy haladni építkezni akarunk van egy egységes egész! Ahol nincs cigány meg zsidó meg magyar vagy református meg katolikus, csak ember van! Na Laoéknál ez meg van! Egy óriási szív! A legutolsó falatjukat is odaadnák a másiknak! Ez a gesztus, ez a nyugalom amit a szeretet közvetít pedig felér ezer luxussal!  

 

 images--13-.jpg

 

Ott együtt él a vallásos buddhista, a meleg, a leszbikus, a biszex, a lady boy, az indiai a thai a lao, a kínai és nem számít ki milyen: ott csak emberek léteznek! Jelzők nélkül.

 

 images--2-.jpg

 

A mi kultúrán arra tanít, válassz valamiből egyet, ami a kedvenced. Ott kint, ha megkérdezik mi a kedvenc színed a bölcs buddhista azt feleli: AZ ÖSSZES!! Amikor szomorú vagyok, jól esik a lila,.Amikor boldog vagyok a piros, amikor fáradt vagyok a sárga, akár a napfény éltető sugara. Nem kell csak egy dolgot megragadni, hanem az egészet kell elfogadni és szeretni úgy ahogy van, mert attól szép az élet, hogy színes!

 

 

images--12-.jpg

 

 Szóval bizonyos szabályok kellenek és hasznosak, viszont bizonyos szabályok, vagy maga a túlszabályozottság, amelyek megmérgezik az emberi kapcsolatokat károsak!

 

 images.jpg

 

Nem is tudjuk milyen szerencsések és gazdagok vagyunk azzal, amink van! De nem nekünk Magyaroknak soha nem jó, ami van! Nekünk mindig más kell, mert ez meg az nem jó! Mindig minden ellen lázadunk sohasem valami mellett vagyunk, hanem valami ellen!

 

 images--6-.jpg

 

Annyira természetesnek veszünk mindent amink van, hogy az borzasztó! Ez fogja a vesztünket okozni, ha hagyjuk! Mert semmi sem természetes! Az életben mindennek ára van és mindenért meg kell dolgozni, meg kell szenvedni! Ahogy laoéknál is, mert bent a szívekben szeretet és béke van, viszont az élet az katasztrófa. De még mindig jobb szegény házban lenni, mint szegény hazában üres szívvel élni és csak remélni! A szeretet egy óriási erő, amely erősebb mindennél! Légy boldog és nevess és a nap is visszamosolyog rád! A Karma törvénye! 

 

 

images--19-.jpg

 

Cikkek

A Lao Életérzés, buli hangulat

2014.10.15

 Azon tanakodtam mivel tudnám leginkább visszaadni azt a tipikus életigenlő Lao életérzést amit kint tapasztaltam! Ez a video nem csak a zenéjében de hangulatában is zseniális! Fogadjátok szeretettel! 

 
Teljes bejegyzés / Menüpont: A Laoszi mentalitás, szabályok / Hozzászólások: 0